Arabic English Turkish

AKADDER'de Tematik Okumalar Devam Ediyor

AKADDER'de Tematik Okumalar Devam Ediyor

AKADDER Kahramanmaraş temsilciliğinde Tematik Okumalar programı kapsamında iki haftada bir gerçekleştirilen Konulu Tefsir Okumalarının Üçüncüsü Rıdvan Hoca Vakıf binasında yapıldı.

30 Kasım Çarşamba günü düzenlenen programa gönüllüler katıldı. AKADDER İstişare Kurulu Üyesi Badegül Eren’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Hakikat ve Gerçeklik üzerine konuşuldu.

Şeriat bir muma benzer, yol gösterir. Ama ele mum almakla yol alınamadığı gibi ele mum almasan da yol alınmış olamaz. Yola düştün mü şu gidişin tarikattır: Dilediğine eriştin mi bu, hakikattir. Bunun için, hakikatler meydana çıkarsa şeriatlar batıl olur. (Mevlâna)

Akıl insanın yeryüzündeki terazisidir.

Vahiyle buluşmayan akıl sadece duyu olarak kalır, vahiyle buluşunca hakikate ulaşır.

 

AKADDER Bursa temsilciliğinde Tematik Okumalar programı kapsamında iki haftada bir gerçekleştirilen Konulu Tefsir Okumaları programının üçüncüsü Pusula Kitap-Kahve’de yapıldı.

20 Kasım Pazar günü yapılan programa gönüllüler katıldı. Gülistan Keleş’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Bakara 156, Yunus 32-33, Kehf 56, Âl-i İmrân 71. Ayetlerin tefsiri yapıldı.

Hak ve Hakikat kavramları çerçevesinde ayetler değerlendirildi.

“Hak, batılın aksine değişmeyen gerçektir.”

İşte O Allah sizin gerçek Rabbinizdir. Gerçeğin dışında sapkınlıktan başka ne olabilir ki? Nasıl yoldan çıkarılabiliyorsunuz? Böylece günahkarlık batağına sapanlarla ilgili olarak Rabbinin verdiği, “Onlar artık iman etmeyecekler!” şeklindeki hüküm gerçekleşti.  (Yunus 32-33)

Biz Resulleri, sadece müjdeleyiciler ve uyarıcılar olarak göndeririz. Kâfir olanlar ise, batıla dayanarak hakkı ortadan kaldırmak için mücadele verirler. Onlar, ayetlerimi ve kendilerine yapılan uyarıları alaya almışlardır. (Kehf 56.)

 

AKADDER Hatay temsilciliğinde Tematik Okumalar programı kapsamında Konulu Tefsir Okumalarının ilki yapıldı.

Esma’ül Hüsna Allah’ın olan kendini insanlara tanıtma biçimidir.

Allah’ın esmaları tevhit inancımızı doğrudan ilgilendiren bir konudur. Asıl olan Allah'ın isimlerini tekrarına ziyade hayatımıza bu isimlerin tecelli etme şekli önemlidir. İslam’ı anlatmaya Allah’ı anlatmakla başlamalı. Allah’ı inkarın özünde Allah'ı tanımamak yatar. Bizler Allah'ı ama tam anlamıyla (tüm esmalarıyla) tanıdığımız zaman sevgisi ile gelen bir geri durma söz konusu olacaktır.

Dua ederken Allah’ın esmalarıyla dua etmek daha makbuldür.

Allah’ın azabından önce rahmeti gelir.

Kâmil insan mertebesine çıkma yollarından biri de zikirdir.

Dilin zikrettiğini kalp tasdik ettiği sürece bu zikir peygamberimizin önerdiği/ tavsiye ettiği zikir çeşididir.

 

AKADDER Gaziantep temsilciğinde Tematik Okumalar programı kapsamında, Felsefe derslerinin ikincisi 19 Kasım Cumartesi günü BEKAM konferans Salonunda gerçekleşti.

AKADDER Yönetim Kurulu üyesi Fadime Eminoğlu’nun sunumuyla gerçekleştirilen felsefe dersi programında Sofie’nin dünyası kitabının tamamının kritiği yapıldı.

İlk dersimizde Felsefe tarihine giriş yapılıp mitler üzerinde durulmuştu. Bu derste felsefenin dönemleri ve Descartes ve Kant detaylı incelenmiştir. Orta Çağ dönemi, Rönesans dönemi, barok dönemi ve aydınlanma çağı dönemlerinin insani, mimari, sanatsal yönlere olan etikleri konuşuldu.

İncelenen kitapta, 14 yaşındaki Sofie adlı bir kızın posta kutusuna gelen içinde "Kimsin sen?" yazan bir mektup almasıyla başlıyor. Felsefenin tüm önemli isimlerini kitapta görebilirsiniz. Kitap kolay dille didaktik bir biçimde yazılmıştır. Önemli felsefik olayları güzel bir biçimde yazar sıralamıştır. Bunu da öykü biçiminde bize sunmuştur.

 

AKADDER Gaziantep temsilciğinde Tematik Okumalar programı kapsamında düzenlenen Kur'an Meali Okumaları 18 Kasım Cuma günü Fatma Erkan'ın sunumuyla MozaikDer'de gerçekleşti.

Ders katılımcıların konuyla ilgili yazılı teste tabi tutulmalarıyla başladı. 29. cüzün işlendiği derste; Allah'ın azameti, yaradılıştaki kusursuzluk, kıyameti inkâr edenlerin görecekleri ceza, Hz. Muhammed (s.a.v.)'in peygamberliğinin ispatı, insan tabiatının bazı yönleri, infakın önemi, Nuh’un (a.s.) mücadelesi ve Nuh tufanı, kafirlerin ahirette karşılaşacağı zorluklar, ahiret hayatıyla ilgili meseleler, takva sahiplerinin cennette kavuşacakları çeşitli nimetler üzerinde duruldu.
"Rabbim! Beni, ana babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla. Zalimlerin de ancak helâkını arttır." (Nûh, 71/28)

Author’s Posts

Image
Arabic English Turkish