Anadolu Kadın ve Aile Derneği İstanbul Genel Merkezi tarafından 22 Ocak Cumartesi günü “Süreklilik ve Değişim Ekseninde Aile Olmak” kitabından Mehmet Görmez’in “Toplumun Temeli, Birey Değil Ailedir”, Cihan Aktaş’ın “Aile, Bir Hayat Okuludur” ve Alev Erkilet’in “Değişen Dünyada Kadın, Aile ve Sosyal Politikalara Dair Bazı Değerlendirmeler” adlı makalelerinin tahlili yapıldı.
Kitabın yayına hazırlanış sürecini anlatan AKADDER Başkanı Rabia Aldemir’in sunumlarının ardından Meryem Özlü’nün moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda makalelerin anlatımını sırasıyla Esma Yalçın, Mehtap Kaya ve Menşure Özhazar gerçekleştirdi.
Kitapta üzerinde durulan hususlardan bazıları şöyle;
“Â-il” muhtaç demektir. Aile; maddeye, paraya ve servete muhtaç olmayıp her daim hakka, adalete, meveddete, rahmete ve sukûnete muhtaçtır.
Merkezî yapı olarak aile, sağlamlığını; kendinde olanı, şimdiki zaman açısından yeniden ele almasıyla kazanır. Aile, bu gelişmeyi, kuşkusuz düşünen ve salih amel işleyen üyelere sahip olmasıyla sağlar. Aile, istişari özelliğiyle gelişen, kendi dönemine uyarlanan hatta döneminin geleceğine ışık tutan bir kurum olabilir. Aile temel bir kurumdur, bununla birlikte zaman ve mekâna bağlı olarak genişler veya daralır. Her zaman bir dayanışma, temel eğitim, himaye, toplumsala açılmayı sağlayan güvenilir bir arka plan ve başvuru kaynağıdır. Aile, içinde yetişmekte olan üyeleri için hep dönülen sıladır.”
Aile, sosyolojik bir müessesedir, toplumdan topluma, zamandan zamana farklı biçimler almaktadır.
İslam düşüncesinde ve Hz. Peygamberin örnekliğinde ailenin önem ve değeri, onu oluşturan bireylerin önem ve değeriyle dengelenmiştir. Aile dediğimiz toplumsal kurumu bireye rağmen, bireyi yok edecek şekilde, bireyin onurunu ve izzeti nefsini ayaklar altına alacak şekilde mutlaklaştırmak, gayri İslami bir tutumdur. Ne aile bireyi ezmeli ne de birey ailenin önüne geçmelidir. Sağlıklı bireyselliği besleyebilen değerlere ve ilişki biçimlerine sahip olan aile sağlıklıdır.”
Kitap tahlilinin bir sonraki oturumunda Erich Fromm’un “Sahip Olmak Ya Da Olmak: İki Varoluş Biçimi Üzerine Bir İnceleme” adlı eseri tahlil edilecek.