Arabic English Turkish

Divan Buluşmalarına Bu Hafta Yapımcı-Yönetmen Derviş Zaim Konuk Oldu

Divan Buluşmalarına Bu Hafta Yapımcı-Yönetmen Derviş Zaim Konuk Oldu

Bu haftaki Divan Buluşmaları konuğu Kıbrıs Türkü Film Yönetmeni ve Yapımcısı Derviş Zaim’di.

Boğaziçi Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Zaim, ardından Warwick Üniversitesi’nden Kültürel Çalışmalar dalında mastır yapmıştır. 10 film ve bir belgesel yöneten Zaim’in filmleri şunlardır; "Tabutta Rövaşata (1996), Filler ve Çimen (2000), Çamur (2003), Nokta (2008), Devir (2012), Flaşbellek (2020).

Derviş Zaim film yönetmenliğinin yanı sıra Türkiye’de Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanan “Ares Harikalar Diyarında” (1995) ve “Rüyet” (2019) romanlarının yazarıdır.

Konuşmasının merkezine 10. Uzun metrajlı Flaşbellek filmini alan Zaim, göç olgusundan ve göçmenlerin tecrübelerini aktarma aracı olarak sinema alanını kullanmıştır. Film çekmedeki temel motivasyon kaynağı şahitlik etme boyutu ile bağlantılı olarak çağa, zamana ve coğrafyaya ayna tutmak olduğunu ifade eden Zaim, “Sinemanın görevlerinden bir tanesi de ayna tutmaktır. İnsanların nasıl daha iyi bir insan olabileceklerinin, kendilerine ait insani yolculuklarını tamamlayabilmek için bazı sorular sorabilecekleri veya yanıtlar alabilecekleri bir platformdur.”

Zaim, sinemanın bize kendimizin ne olduğunu hangi arketiplerden doğduğumuzu gösterebilmek için imkanlar yaratan bu platformun önemli olduğunu düşünmektedir.

İlk filmi “Tabutta Rövaşata” filminde; yoksulluk, sınıf meselesini, Filler ve Çimen’de ise; devlet ve mafya, çeşitli illegal gruplar arasındaki karmaşık ilişkiler konu edinmektedir.

Derviş Zaim filmlerinin Gelenek- Tarih meselesine ilişkin olarak sormaya gayret ettiği, biçim ve içerik olarak kendisine olanak sunan işler olduğunu belirtmiştir.

“Devir”, “Balık” ve “Rüya” insanlığın büyük probleminden birisine eğildiği “İnsan ve Doğa” ilişkisinin nasıl olması gerektiği ilişkisine dair soru sorduğu filmlerdir. Suriye ile ilgili ve Suriye’de neler olduğunu merkeze alan Flaşbellek filmi Suriye’de ki halkın neler yaşadığını, kişilerin savaş sürecindeki deneyimleri, insan olmanın ve merhametin ahlaki tartışmaları konu almıştır.

Program, katılımcı ve konukların soru cevap bölümüyle sona erdi.

Author’s Posts

Image
Arabic English Turkish