Divan Buluşmaları Devam Ediyor
Divan Buluşmalarının bu haftaki konuğu Prof. Dr. Bekir Berat Özipek oldu. 21.10.2022 Cuma günü İstanbul Kitap Kahve’de gerçekleştirilen programın konusu ‘Geçmişten Günümüze Göç ve Çok Boyutlu Etkileri’ idi.
Özipek konuşmasına ‘Eski bir hikâyedir yaşanan...’ diyerek başladı;
“İnsanlık tarihi boyunca insanlar çeşitli sebeplerle evlerini, yurtlarını terk ederek başka diyarlara, başka ülkelere savrulmuşlardır. Ve yine insanlık tarihi boyunca, gittikleri yer yerde bazıları insanca davranmıştır onlara, bazıları horlamış, aşağılamış, ezmiş, katletmiştir.
Sığınmacı olmak, dünya üzerinde yaşayan herkesin hayatının bir anında kullanabileceği evrensel bir haktır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi: Herkesin zulüm altında başka ülkelere sığınma ve sığınma olanaklarından yararlanma hakkı vardır. Sığınmacılık iradi bir durum değildir. İnsanlar evlerinden, ailelerinden, hayatlarından, gündelik ilişkilerinden koparak kitleler hâlinde başka ülkelere, hiç bilmedikleri coğrafyalara gönüllü olarak savrulmazlar.
Sığınmacıları kabul etmek bir lütuf değil ödevdir. Hem ahlaki bir ödevdir, hem doğal /tabii hukuktan, hem evrensel hukuktan, hem de pozitif hukuktan kaynaklanan bir ödev. Adaletin ve ayrımcılığın dili ve klişeleri evrenseldir. Göçmenlere ve sığınmacılara yönelik kalıp yargılar, suçlama biçimleri şaşırtıcı bir benzerlik taşır. Hem de cinselliğin kullanımına varıncaya kadar…”
Özipek konuşmasına daha önceden Türkiye’ye göç eden mültecilerin hikâyelerini ve yerel veya merkezi kurumların yapmış olduğu başarılı ve etkili uygulamalarını aktararak son verdi. Program katılımcıların katkıları ve sorularıyla beraber son buldu.