Anadolu Öğrenci Birliği Ramazan ayı kapsamında bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği “Kardeşlik Sofrası” Projesi ile 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde 11 farklı ülkede yetimlerle bir araya geldi.
Anadolu Öğrenci Birliği’nin son dokuz senedir 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde Türkiye ve dünya genelinde geleneksel olarak düzenlediği “Kardeşlik Sofrası” bu yıl; Mısır, Gazze, Kuzey Makedonya, Suriye, Özbekistan, Nijerya, Somali, Afganistan, Tetova, Yemen ve Türkiye’de gerçekleştirildi.
Kardeşlik Sofrası, her yıl gönüllü öğrencilerin topladığı bağışlarla finanse ediliyor, Türkiye ile sınırlı kalmayıp yurtdışında da yetim çocuklara yönelik iftar sofralarının kurulmasına olanak sağlıyor.
Yetim çocuklarla bir araya gelerek eğlenceli anları, aynı dili konuşmasalar bile duyguları paylaşan, sevgi ve şefkati arttıran bir köprü işlevi gören “Kardeşlik Sofrası” Projesi’nde emeği geçen tüm gönüllülerimize ve bağışta bulunan destekçilerimize teşekkür ederiz.
Tüm Haberler
Diriliş Derneği, Ramazan ayı kapsamında 16 Mart Pazar günü yetim çocuklara özel iftar programı düzenledi. Programa, Diriliş Derneği, Kızılay, İl Müftülüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yetkililer katılım sağladı.
Program, çocuklar için düzenlenen uçurtma şenliği, yüz boyama ve sandalye kapmaca gibi çeşitli etkinliklerle başladı. İftarın Ardından, İl Müftüsü Alettin Bozkurt programın anlam ve önemine değinen bir dua yaptı.
İl Milli Eğitim Müdürü Abdülkadir Altay’ın organizasyonun önemine değindiği konuşmanın ardından program sona erdi.
Mersin Akdeniz Eğitim Sağlık ve Yardımlaşma Derneği, Ramazan ayı kapsamında 15 Mart Dünya Yetimler Günü’nde yetimlere özel iftar programı düzenledi. Programa, Akdeniz Derneği üye ve gönüllüleri katılım sağladı.
İftarın ardından, gönüllülerimiz yetim çocuklar için oyunlar ve etkinlikler düzenledi.
“Yetimlerin yanında olmaya, onlarla kardeşlik bağlarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz!”
Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği ve Değişim Derneği’nin yürüttüğü “Özgüvenli Genç Adımlar” projesinin dördüncü ve beşinci oturumu “İletişim Becerileri” ile “Topluluk Önünde Konuşma ve Hitabet” seminerleri Uşak Üniversite’sinde Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zekerya Batur tarafından gerçekleştirildi.
İletişim Becerileri:
Seminer, Can Yücel’in “Anladım” şiiriyle başladı. Zekerya Batur, “İletişim Becerileri” seminerinde etkili iletişim için kişide olması gereken erdemler üzerinde dururken, yazılı, sözlü-sözsüz (beden dili) olmak üzere 3 farklı iletişim şeklinin olduğundan bahsetti. İletişim şeklimizin, karşımızdaki kişiye veya topluluğa göre anlama ve anlatma becerilerinin inceliklerini hayattan örneklendirerek konuyu interaktif katılımla pekiştirdi.
Topluluk Önünde Konuşma ve Hitabet:
Seminer, “Toplum önünde başarılı bir konuşma nasıl yapılır?” sorusu ile başladı. Zekerya Batur, konuşma yapacağımız topluluğu tanımamız gerektiğinden, buna göre etkili bir girişin nasıl yapılması gerektiğini ve konuşma yapılırken karşı tarafta beden dilimizle ifade ettiğimiz şeylerin nasıl bir etkisinin olduğundan bahsetti. Topluluk önünde konuşma üzerine verilen eğitimin ardından, katılımcılara üç kelime ile spontane bir hikaye anlattırılarak seminer interaktif hale getirildi.
“24 Şubat 2025 tarihinde ÖZGÜVENLİ GENÇ ADIMLAR projesi kapsamında İletişim Becerileri ve Topluluk Önünde Konuşma ve Hitabet eğitimleri arka arkaya iki oturum olarak gerçekleştirilmiştir.”
Anadolu Federasyonu ile Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri Ramazan Sohbetleri “Müzakere Oturumu” üst başlığıyla İstanbul Kitap Kahve’de bir araya geldi.
Programda, Anadolu Öğrenci Birliğinin gerçekleştirmiş olduğu “9. Kardeşlik Sofrası” ile ilgili düşünce ve fikir paylaşımı gerçekleştirildi. Kardeşlik Sofrası projesine katılım sağlayan gençler deneyim ve tecrübelerini aktardı.
Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
İlim Hikmet Vakfı Ortaöğretim Komisyonu ortaokul ve lise öğrencileri için Mostar Kitap Kafe’de iftar programı düzenledi. Programa, İlim Hikmet Vakfı, Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri ile çeşitli okullardan öğrenciler katılım sağladı.
Program, “İnsan Bozumu” kitabı üzerine gerçekleştirilen sohbet ile başladı. İftar ve akşam namazının ardından, katılımcı gençlerle İhlas Suresi’nin tefsiri gerçekleştirildi.
Genç neslin gönüllülük ve sorumluluk bilincine sahip olmalarının gerekliliği üzerine gerçekleştirilen sohbetin ardından program sona erdi.
Anadolu Federasyonu Kayseri Ortaöğretim Birimi, İlim Hikmet Vakfı ev sahipliğinde iftar programı düzenledi. Programa, Anadolu Federasyonu Ortaöğretim Birimi, İlim Hikmet Vakfı üye ve gönüllüleri ile ortaokul ve lise öğrencileri katılım sağladı.
İftarın ardından Zehra Dolaş, katılımcı öğrencilerle birlikte sohbet gerçekleştirdi. Beyrut’taki mülteci kampındaki izlenimlerinden bahseden Zehra Dolaş, zorluklar içinde umut arayan insanların hikayelerini anlattı. Ardından, “İyilik yapmak, dünyanın en değerli sorumluluğudur.” sözü ile insanların birbirine olan sorumluluğunu hatırlatarak konuşmasını bitirdi.
İftar programı, katılım öğrenciler için hazırlanan hediyelerin dağıtılmasının ardından sona erdi.
Kilis Anadolu Öğrenci Birliği Stefan Zweig’in “Üç Büyük Usta” adlı kıtabının tahlilini Diriliş Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
Tahlil programının sunumunu Fatma Zehra gerçekleştirdi. Programda, Zweig’in edebiyat dünyasının üç büyük ismi Balzac, Dickens ve Dosteyevski’yi ele aldığı eserin anlatım dili, karakter analizleri ve edebi yaklaşımı detaylı şekilde incelendi.
Öğrencilerin kitabın kendilerine kazandırdığı edebi ve düşünsel yanlarından bahsetmelerinin ardından program sona erdi.
Ufuk Eğitim Derneği, Ramazan ayı kapsamında 15 Mart Dünya Yetimler Günü’nde yetimlere özel iftar programı düzenledi. Programa, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Öztürk, Reyhanlı Belediye Başkanı Ahmet Yumuşak, AK Parti İlçe Başkanı Şaban Kurt, İlçe Eğitim Müdür Mehmet Ali Arslan, İlçe Müftüsü Abdullah Doğan, Ufuk Eğitim Derneği üye ve gönüllüleri katılım sağladı.
İftarın ardından, gönüllülerimiz yetim çocuklar için oyunlar ve etkinlikler düzenledi.
“Yetimlerin yanında olmaya, onlarla kardeşlik bağlarımızı güçlendirmeye devam edeceğiz!”
AKADDER Osmaniye temsilciliği Ramazan ayı kapsamında 7 Mart Cuma günü, iftar ve kitap tahlili programı düzenledi. Programa, AKADDER üye ve gönüllüleri ile ortaöğretim öğrencileri katılım sağladı.
İftarın ardından Dürdane Ateş’in moderatörlüğünde, Hatice Çiftçi, Zeynep Kuş, Gazal Karataş ve Müberra Çiftçi’nin anlatımıyla Norman Finkenstein’in “Holokost Endüstri” kitabı tahlil edildi.
Kitap tahlilinde, Yahudi soykırımının tarihsel gerçekliğini sorgulamadan, onun siyasi ve ekonomik amaçlarla nasıl kullanıldığı üzerinde duruldu. Ayrıca, ABD’deki Yahudi lobisinin Holokost’u bir “endüstri” haline getirdiğinden bahsedildi. Yazarın tezlerinin günümüzde ne kadar geçerli olduğu, tarihsel veriler ve güncel gelişmeler göz önünde bulundurularak yeniden değerlendirildi.
Program, katılımcıların soru ve cevapları ile sona erdi.
Akdeniz Eğitim Sağlık ve Yardımlaşma Derneği Ramazan ayı kapsamında üye ve gönüllüleri ile bir iftar programı düzenledi.
Program Akdeniz Derneği Başkanı Yusuf Ada’nın selamlama konuşması ile başladı. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparken, derneğin yürüttüğü eğitim ve yardım faaliyetlerine destek çağrısında bulunan Yusuf Ada konuşmasında:
"Toplumumuzun dayanışma ruhunu pekiştirmek için bir araya geldik. Derneğimiz, ihtiyaç sahiplerine el uzatarak, veren el ile alan el arasında köprü olmaya, eğitim ve sağlık alanında farkındalık oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor. Bu süreçte siz değerli dostlarımızın desteği bizim için çok kıymetli."
Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği her yıl Ramazan ayı kapsamında geleneksel olarak düzenlediği iftar programını Mostar Kitap Kafe’de gerçekleştirdi. İftar programına, İlim Hikmet Vakfı ile Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri, çeşitli üniversitelerden öğrenciler katılım sağladı.
İftarın ardından katılımcı öğrencilere, Anadolu Öğrenci Birliği’nin misyonu yetkililer tarafından aktarıldı. Kayseri içerisinde aktif olarak devam eden ve gerçekleştirilmesi planlanan faaliyet ve projeler hakkında bilgilendirme yapıldı. Ardından, dinamik olmak, kalıcı sözler üretmek, toplumun çeşitli yerlerinde fikir üretimi yapmak, değişen gençlik ve ihtiyaçlar ile temenniler gibi çeşitli konularda sohbetler gerçekleştirildi.
Geleneksel iftar programı, Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği Müzik Ekibi’nin müzik dinletisinin ardından sona erdi.
Ankara Anadolu Öğrenci Birliği, Ramazan ayının manevi atmosferini paylaşmak, kardeşlik duygularını pekiştirmek amacı ile 2 Mart Pazar günü Anadolu Federasyonu Ankara Ofisi ev sahipliğinde iftar programı düzenledi. Programa Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri katılım sağladı.
Program, samimi sohbetler ve gelecek süreçte öğrencilere yönelik benzer etkinliklerin düzenleneceğinin duyurulmasının ardından sona erdi.