Arabic English Turkish

Tüm Haberler

“6 Şehir 1 Kalp” Kampı Kayseri’de Gerçekleştirildi

Anadolu Federasyonu Ortaöğretim Birimi ve Kayseri temsilcisi İlim Hikmet Vakfı, çeşitli şehirlerden gelen katılımcılarla “6 şehir 1 Kalp” temalı kamp programını Kayseri’de gerçekleştirdi.

Kamp, tanışma ve ortak nokta bulma oyunu ile başladı. Ardından, “hayatın anlamı” ve “aile” kavramları üzerine makale ve videolar eşliğinde interaktif sohbetler yapıldı. Kamp programı bahçe oyunları, geri dönüşüm atölyesi, voleybol turnuvası ve “supla” tekniğini öğrenme gibi çeşitli aktivite ve faaliyet ile devam etti. Ayrıca, “güzellik fiziksel mi? / içsel mi?” konulu münazarada katılımcı kızlar görüşlerini özgürce ifade ettiler.

Kamp programı kapsamında düzenlenen şehir gezisinde Kayseri Bilim Merkezi, Selçuklu Gevher Nesibe Müzesi, Kayseri Lisesi Müzesi ve Erciyes Dağı gibi kültürel zenginlikler ziyaret edildi.

“Kızlarımızın beyinlerindeki renkli izlerin, bu birlikteliğin samimiyetiyle ömür boyu anlam bulmasını dileriz.”

“6 Şehir 1 Kalp” Kampı Kayseri’de Gerçekleştirildi

Akadder “İnsan Bozumu” Kitap Tahlili

Akadder Osmaniye temsilciliğinde, 18. Anadolu Buluşmaları “İnsan Bozumu” kitabının tahlilini Hatice Bozu moderatörlüğünde Ayşe Çiftçi, Zeynep Aslankurt, Dürdane Fırat, Muazzez Adsız, Nesrin Karataş ve Dürdane Ateş’in anlatımıyla Osmaniye İlim Sanat ve Kültür Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Tahlilde, “Zorluk Tasavvurumuz: Öğrenilmiş Çaresizlikten Üretilmiş Sorumluluğa, Yapay Zeka ve İnsanın Geleceği, İnsan Bozumunun İki Aracı: Yeni Kimlikler ve Cinsiyet, Fıtrata Yönelik Savaş ve Fikir” başlıklarında sırasıyla sunumlar yapıldı.

Program, ele alınan konular üzerine interaktif şekilde yapılan değerlendirmelerin ardından sona erdi.

Akadder “İnsan Bozumu” Kitap Tahlili

Akadder Kitap Tahlilleri Devam Ediyor

Akadder üye ve gönüllüleri, Şermin Yaşar’ın “Para Ağacı” ve “Abartma Tozu” kitaplarının tahlillerini Elif Meryem Keleş’in moderatörlüğü ve Zülal İçöz’ün sunumu ile çevrimiçi gerçekleştirildi.

Kitap tahlilleri “Çocuklar bizi eleştirebiliyor mu? Siz ebeveynlerini eleştirebilir miydiniz?” ve “Şermin Yaşar’ın kitaplarının ortak özellikleri nelerdir?” soruları üzerinden interaktif olarak işlendi. Ayrıca tahlil programında, “seçim yapmak, bireysel etik sorumlulukları irdelemek, çocuklara alan açmak, farkındalık oluşturmak, anne babayı / toplumsal yanlışları eleştirmek” gibi çeşitli başlıklarında üzerinde duruldu.

Akadder Kitap Tahlilleri Devam Ediyor

Ankara Anadolu Öğrenci Birliği’nden Teşkilat Ziyaretleri

Ankara Anadolu Öğrenci Birliği (AÖB) yönetim kurulu üyeleri ve gönüllüleri, çeşitli illerde teşkilat ziyaretlerinde bulundu. Ziyaretler kapsamında hem mevcut çalışmalar değerlendirildi hem de karşılıklı istişarelerle yeni projelere dair fikir alışverişinde bulunuldu.

Ziyaretlerin ilk durağı Gaziantep oldu. Heyet, Bülbülzade Vakfı’nda Anadolu Federasyonu Başkanı Turgay Aldemir ile bir araya gelerek gençlik çalışmaları üzerine kapsamlı bir değerlendirme gerçekleştirdi. Toplantıya katılan üniversite öğrencileri, teşkilat faaliyetleri ve yerel çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Adana ziyaretinde ise Ülfet Derneği Başkanı Gazi Kılıçparlar ile bir araya gelinerek samimi bir söyleşi gerçekleştirildi. Görüşmede, gençliğin ahlaki ve fikrî gelişimi üzerine önemli konular ele alındı.

Heyet, Kayseri’de ise İlim Hikmet Vakfı’nı ziyaret etti. Vakıf yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, ilim ve irfan temelli çalışmaların önemi vurgulandı; birlikte yürütülebilecek projeler üzerine istişarelerde bulunuldu.

Ankara Anadolu Öğrenci Birliği’nden Teşkilat Ziyaretleri

Ankara Ofisi “Gençlik ve Ahlak” Programı

Anadolu Federasyonu Ankara Ofisi, eğitimci kadınlar ve üniversite öğrencisi kızların katılımıyla, ahlak, maneviyat ve değerler eğitimi ekseninde temel insani kavramların ele alındığı  “Gençlik ve Ahlak” temalı programa ev sahipliği yaptı.

Program kapsamında yapılan sunumlarda; genç bireylerin karakter inşasında ahlaki değerin rolü, toplumsal dönüşümde maneviyatın önemi ve değerler eğitiminin güncel ihtiyaçlara yanıt verme kapasitesi detaylı biçimde değerlendirildi. Sunumlar, teorik çerçevelerle sınırlı kalmayıp katılımcıların günlük yaşamdan sundukları örneklerle çeşitlendirildi.

Ankara Ofisi “Gençlik ve Ahlak” Programı

Akadder “Derviş ve Ölüm” Kitap Tahlili

Trabzon Akadder temsilciliği Meşa Selimoviç’in “Derviş ve Ölüm” kitabının tahlilini Prof. Dr. Ülkü Eliuz’un anlatımı ve Elif Cevher’in moderatörlüğünde yaptı.

Derviş ve Ölüm kitabı hayatı, ölümü, insanı ve arayışlarını; kardeşi adaletsiz bir şekilde infaz edilen yazarın, kardeşinin ölümünün ardından bu olayın hayatında ideal olmayan bir kırılma noktası ve dönüşüm yaşayan Derviş Ahmed Nureddin'in acı hikayesinden bahsediyor. Katılımcıların dikkatini çeken kitaptan bazı notlar:

"İyilik seyredilmeye değer, güneşin doğuşu gibi bir şeydir."

"Bu dünyanın talihidir iyi insanlar"

Akadder “Derviş ve Ölüm” Kitap Tahlili

Diriliş Derneği’nden Öğrenciler İçin Kaynaşma Etkinliği

Diriliş Derneği öğrenciler arasındaki dostluk ve dayanışma duygusunu arttırmak amacıyla bir kaynaşma etkinliği düzenledi. Program, rehber öğretmenler ve Diriliş Derneği gönüllülerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Öğrencilerin birbirlerini tanımasını amaçlayan oyunlarla başlayan etkinlik, yüz boyama, sandalye kapmaca ve parkur oyunları gibi çeşitli aktivitelerle devam etti. Etkinlik süresince öğrencilere ikramlar sunuldu.

Çocukların keyifli vakit geçirmesine ve sosyal bağlarını güçlendirmeye yönelik düzenlenen program, gün sonunda dağıtılan hediyeler ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Diriliş Derneği’nden Öğrenciler İçin Kaynaşma Etkinliği

Gazzeli Kardeşlerimiz Ankara Ofisimizde Bir Araya Geldi

Devletimizin destekleriyle, 7 Ekim sonrası başlayan Gazze Savaşı’nda yaralanan, hastalanan ve çeşitli sebeplerden ötürü mağdur olan Gazzeli aileler, sağlık, barınma ve temel ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye’ye getirilmişti. Bu kapsamda İslam Düşünce Enstitüsü iş birliğiyle Ankara’da misafir edilen Gazzeli aileler ile Anadolu Federasyonu Ankara ofisinde bir araya gelindi.

Bir süredir Ankara’da bulunan aileler, düzenlenen program vesilesiyle hasret ve özlem giderirken, çocuklar için özel olarak hazırlanan etkinlik ve oyunlar ile çocukların keyifli vakit geçirmesi amaçlandı.

Program, karşılıklı hediyeleşmelerin ardından sona erdi.

Gazzeli Kardeşlerimiz Ankara Ofisimizde Bir Araya Geldi

Ankara Müzakere Masası’nda “Yeni Sivil Toplum” Konuşuldu

Ankara Müzakere Masası bu hafta “Yeni Sivil Toplum: Sivil Alanın Yeni Yüzleri” başlığı altında bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Anadolu Öğrenci Birliği tarafından düzenlenen etkinlikte sivil toplumun dönüşen yapısı ve geleceği kapsamlı bir şekilde ele alındı.

Programın konuşmacısı AÖB Başkanı Şamil Kılıç Parlar olurken, moderatörlük görevini Bilal Öztürk üstlendi. Etkinlik, Ankara’daki çeşitli üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlikte sivil toplum kuruluşlarının geleceğine dair yeni stratejiler, gençliğin sivil alandaki rolü ve sürdürülebilirlik temelli yaklaşımlar tartışıldı. Şamil Kılıç Parlar, sivil alanın değişen dinamiklerini aktarırken, gençlerin bu dönüşümde üstlenebileceği sorumluluklara da dikkat çekti.

Sunumun ardından interaktif bölüme geçilerek katılımcıların soruları yanıtlandı ve fikir alışverişinde bulunuldu.

Ankara Müzakere Masası’nda “Yeni Sivil Toplum” Konuşuldu

Özgüvenli Genç Adımlar Projesi Gezi Programı

Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği ve Değişim Derneği’nin yürüttüğü “Özgüvenli Genç Adımlar” projesi kapsamında çeşitli gezi programları gerçekleştirildi.

Gezi programında Clandras Köprüsü ve Taşyaran Vadisi ziyaret edildi. Katılımcılarla yapılan doğa yürüyüşünden sonra fotoğraf yarışması düzenlendi. Ardından, ikram ve yiyecek dağıtımı gerçekleştirildi.

Sohbet ortamında devam eden program, iyi dilek ve temennilerin ile sona erdi.

Özgüvenli Genç Adımlar Projesi Gezi Programı

İLSANDER'den Gazze'ye Destek Etkinliği

Osmaniye İlim Sanat ve Kültür Derneği (İLSANDER), Gazze'ye destek olmak amacıyla bir etkinlik düzenledi. Osmaniye Millet Bahçesi'ndeki Cebeli Bereket Cami avlusunda kurulan Gazze Dayanışma Çadırı’nda gerçekleştirilen etkinlikte, insanlarda farkındalık oluşturma, hatırlatma ve bilgilendirme hedeflendi.

Çocukların ön planda olduğu etkinlikte, Kur'an tilaveti, şiirler okumaları ve Gazze ile Filistin temalı ezgiler seslendirildi. Ayrıca, çocukların yüzleri eğitmenler tarafından Filistin bayrağı ile boyandı ve tişörtlere resimler çizildi. Özgürlük ve umut mesajı veren balonlar da gökyüzüne bırakıldı.

GAZZE İNSANLIK VİCDANI OLDU

Etkinlikte konuşma yapan İLSANDER Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Bal, Gazze'nin geldiği noktanın insanlık vicdanı haline geldiğini belirtti. Tarihteki büyük olayların sivil eylemlerle başladığını söyleyerek, fikrin, düşüncenin ve sivil dayanışmanın çok güçlü faktörler olduğunu ifade etti.

"Bu meselede dili, dini, siyasi anlayışı ne olursa olsun, zalim Siyonistlerin karşısında yer alanlar tek ümmettir. Biz güçlüyüz, çünkü elimizde insanları yok eden silahlar yok. Fikrimiz var, düşüncemiz var, irademiz var, dayanışmamız var. Gün gelecek zalime dur diyen sivil insanlar galip gelecek."

İLSANDER'den Gazze'ye Destek Etkinliği

İlsander Yıl Sonu Faaliyet Değerlendirmesi

Osmaniye İlim Sanat ve Kültür Derneği (İlsander) 2024 - 2025 (Eylül 2024- Mayıs 2025)  Faaliyetler Değerlendirme Programı 25 Mayıs 2025 Pazar günü Osmaniye Bahçe İlçesi Karlıdere tesislerinde yapıldı.

Program, İlsander YK üyesi Ayhan Tufan’ın Kur’an tilavetiyle başladı. İlsander YK Başkanı Cevat Bal 2024 - 2025 Eylül ve Mayıs ayları içerisinde gerçekleştirilen yönetim ve istişare amaçlı toplantılar, sosyal, kültürel, eğitsel ve destek (yardım) amaçlı faaliyetler ve önümüzdeki yaz aylarında gerçekleştirilecek olan yaz okulu ile 19. Anadolu Buluşmaları hakkında bilgilendirmeler yaptı. Akabinde programa davetli olarak katılan Doç. Dr. Mahsum Aytepe kısa bir konuşma yaptı. Aytepe konuşmasında şunları ifade etti:

“Günümüz dünyasında yaşanan adaletsizlik, sömürü ve küresel krizlere rağmen Müslümanların elinde umut veren güçlü imkânlar bulunmaktadır. Vahiy, kadim medeniyet mirası, insanlığın ortak vicdanı ve harekete geçmeye hazır bir gençlik, içinde bulunulan karamsar tabloya rağmen geleceğe dair umut taşımayı mümkün kılan temel unsurlardır. Bu çerçevede Müslümanların iki temel düzeyde sorumluluğundan söz edilebilir. Biri, İslam’ın insanlığa sunduğu değerleri ve vizyonu anlatmakla ilgili "retorik düzey", diğeri ise bireyin kendi hayatındaki sorumluluklarına odaklanan "reel düzey". Ancak esas sorun, herkesin büyük söylemlerle meşgul olup basit ama etkili bireysel sorumlulukları ihmal etmesidir. Oysa dürüst olmak, merhamet etmek, komşusuyla iyi geçinmek, selam ehli olmak, ailesiyle vakit geçirmek, akrabaların hal hatırını sormak, tebessüm etmek, dert dinlemek gibi tutumlar "basit" görünen ama aslında toplumda fiili olarak yaşanan pek çok problemin çözümü olan fiillerdir. Gerçek dönüşüm büyük laflarda değil, günlük hayattaki istikrarlı ve samimi adımlarda yatmaktadır. STK’ların da bu çerçevede bir faaliyet yürütmesi gerekir. Bir STK’nın görevi, aslında bir bireyin görevinden başka bir şey değildir. Bireyin insan olarak temel görevi dürüst olmak, iyilik yapmaktır. STK’ların temel misyonu da dürüstlüğü yaymak, iyiliği örgütlemektir. STK’lar, bireylerin vicdanında güçlü bir değer olarak yaşayan dürüstlük, adalet, merhamet, iyilik, barış gibi değerleri kolektif bir şuura ve toplumsal bir alışkanlığa dönüştürmeye yardımcı olursa, büyük ve anlamlı bir görev ifa etmiş olur.”

Konuşmanın ardından, birim başkanları ve katılımcılar söz aldılar. Öğretmen Komisyonu Başkanı Murat Çolak yapılan faaliyetler hakkında değerlendirmeler yaptıktan sonra 2025 - 2026 faaliyet yılı için hedefler üzerinde durarak haziruna bilgilendirmeler yaptı. Akabinde Ortaöğretim birim başkanı Zeynep Ateş söz alarak yapılan etkinlikleri değerlendirdi, önümüzdeki günlerde yapılacak kız öğrenci kampı hakkında bilgilendirmeler yaptı. İlsander başkan yardımcısı Durdane Ateş, birim olarak yapılan faaliyetleri değerlendirerek  ve gelecek faaliyet yılında gerçekleştirilecek hedefler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Sonrasında Esnaf ve Semt Komisyonu üyeleri Abit Bal, Halil Yürt, Mustafa Özlü söz alarak değerlendirmelerde bulundu.

Program, katılımcıların değerlendirmelerinin ardından yapılan dua ile sona erdi.

İlsander Yıl Sonu Faaliyet Değerlendirmesi

Ankara Ofisi’nde Üniversite Tercih Rehberliği Buluşması

Ankara Çağrı Koleji lise öğrencileri, Ankara Ofisi’ni ziyaret etti. Ziyarette, öğrencilere üniversite tercih sürecine dair kapsamlı bir bilgilendirme sunumu yapıldı. Tercih döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar meslek seçiminde izlenecek yollar ve üniversitelerin sunduğu olanaklar hakkında öğrenciler bilgilendirildi.

Ziyaret kapsamında Ankara Ofisi’nin yürüttüğü çalışmalar hakkında detaylı bilgi paylaşımı yapıldı. Öğrenciler, ofisin faaliyet alanlarını ve gençlere yönelik projelerini yakından tanıma fırsatı buldu.

Ankara Ofisi bahçesinde düzenlenen sunumda ise Hacı Bayram-ı Veli’nin hayatı ve tarihi önemi anlatıldı. Ziyaret, öğrencilere ikramların sunulmasının ardından yapılan teşekkür konuşmaları ile sona erdi.

Ankara Ofisi’nde Üniversite Tercih Rehberliği Buluşması
Image
Arabic English Turkish