Tire Kitabın dört yeni eseri olan;“Dijital Çağ ve Dönüşen Dünya” başlıklı sempozyum kitabı, Mustafa Sefa Çakır’ın imzasını taşıyan “Bir Dava Adamı Mehmed Âkif”, Ali Rıza Temel’in kaleme aldığı “Kırk Ayet ve Kırk Hadiste Din ve Sosyal Hayat” ile Tahsin Görgün’ün yazarlığını yaptığı “Geçmişten Günümüze Toplum Metafiziği” kitapları okuyucusuyla buluştu.
- Sempozyum kitabı “Dijital Çağ ve Dönüşen Dünya
Her yıl belli başlıklar altında düzenli olarak yapılan Anadolu Buluşmaları’nın 16.sında “Dijital Çağ ve Dönüşen Dünya” başlığıyla düzenlendi. Bu eser, sempozyumda sunulan makalelerden oluşturuldu. Derlenen bu kitapta, internet, yapay zekâ, blockchain, nanoteknoloji, kök hücre tedavileri, kuantum bilgisayarlar, artırılmış gerçeklik gibi yeni teknolojileri ve bunların toplumsal hayatı dönüştürmesinin odak noktasına değiniyor, Sanayi Devrimi’nin dönüştürücü etkisine benzer bir biçimde yeni bir dönüşümün içinde olup olmadığımızı ve bundan nasıl etkileneceğimizi sorguluyor.
Kitabın devamında ise bu var olan dijital dönüşümün insanlığın lehine mi yoksa aleyhine mi olacağını öngörmek ve bu süreçten kazançlı çıkabilmek için konuyu bütün boyutlarıyla ele alıp, uygulanabilir bir yol haritası çıkarmayı amaçlıyor.
- Kitap Mustafa Sefa Çakır’ın imzasını taşıyan, "Bir Dava Adamı Mehmed Âkif "
Mustafa Sefa Çakır’ın imzasını taşıyan bu eserde Mehmed Âkif’in bir dava adamı olması ön plana çıkarılmış ve verdiği mücadelenin izleri sürülmüş, Mehmed Âkif'in, İslam coğrafyasının ve Anadolu’nun vicdanı, sesi ve yürek sızısı olduğundan söz edilmiştir.
Mehmed Âkif hakkında pek çok kitap ve makale yazılmış, tezler hazırlanmış, programlar yapılmıştır, ancak Millî Şairimiz hakkında ne kadar eser yazılsa ne kadar program yapılsa azdır. Çünkü o engin bir deryadır ve ondan her zaman için öğreneceğimiz pek çok şey vardır.
Devamında hayatı boyunca inandığı değerler için mücadele etmiş, inancından taviz vermemiş, mücadelesinden ötürü hiçbir maddi karşılık beklememiş, hak bildiği yoldan dönmemiş ve bunun için ağır bedeller ödediğine değinilmiştir. Bir dava adamı olarak hakiki bir iman, sağlam bir karakter, sarsılmaz bir irade örneği olduğu dile getirilmiş. Mehmed Âkif’i, dava adamı yönüyle okumak, okuyucular tarafından ilgi çekici olabileceği dile getirilmiştir.
- Kitap Ali Rıza Temel’in kaleme aldığı “Kırk Ayet ve Kırk Hadiste Din ve Sosyal Hayat”
Ali Rıza Temel, Kur’an ve hadislerden yola çıkarak din ve sosyal hayatımıza ilişkin temel konuları ele almış, Medeniyet, barış, ilim, anarşi, cihad, zenginlik-fakirlik, vefa, istişare, tabiat, rüşvet, kıskançlık, alkol gibi günümüzde herkesi bir şekilde ilgilendiren konulara Kur’an ve hadisler perspektifinden yorumlar getirmiş. “Dünyaya Neden Gayrimüslimler Hâkim?”, “İyilerle Kötüler Bir Olur mu?” gibi, pek çok Müslümanın zihnini meşgul eden sorulara doyurucu cevaplar vermiş. “Kırk Ayet ve Kırk Hadiste Din ve Sosyal Hayat” adlı eser, Ali Rıza Temel’in Tire Kitap’taki ilk çalışmasıdır, ancak bunun devamı gelecek ve başka eserleri de yayınlanacaktır.
- Kitap Tahsin Görgün’ün yazarlığını yaptığı “Geçmişten Günümüze Toplum Metafiziği”
Toplumu başta sosyoloji olmak üzere pek çok bilim dalı ele almış, ancak somut veya tarihî bir gerçeklik olarak değil de genel geçer bir formda incelemek ise toplum metafiziği veya sosyal ontolojinin konusunu oluşturmaktadır. Görgün, bu yönüyle toplum metafiziği, bilimsel araştırmalara hareket noktası olmakta ve temel meselelerini ortaya koyarken yol göstermektedir.
Bununla birlikte “Toplumların varlığı nasıl meydana gelir, bunun devamı nasıl sağlanır?” gibi, bilim dallarının sormadığı soruların cevabını araştırmaktadır. Tahsin Görgün, “Geçmişten Günümüze Toplum Metafiziği” isimli eserinde sadece sosyal bilim araştırmacıları için değil, toplumu mesele edinen herkes için ufuk açıcı çıkarımlarda bulunmakta ve meseleye farklı bir bakış açısı getirmektedir.