“İnsanı Yeniden Düşünmek” Kitabı Çıktı
14. Anadolu Buluşmaları Sempozyumunda sunulan tebliğler, “İnsanı Yeniden Düşünmek” adıyla Tire Kitap tarafından yayımlandı.
Anadolu Platformu tarafından 2020 yılında Ankara Kızılcahamam’da yapılan 14. Anadolu Buluşmaları sempozyum tebliğleri kitap haline getirildi. “İnsanı Yeniden Düşünmek” adını taşıyan sempozyum tebliğleri aynı isimle Tire Kitap tarafından basılarak okurun istifadesine sunuldu.
5 oturum halinde yapılan sempozyumda; Prof. Dr. Mehmet Türkeri, Prof. Dr. Tahsin Görgün, Prof. Dr. Feridun Yılmaz, Erol Yarar, Prof. Dr. Ali Büyük Aslan, Prof. Dr. Sinan Canan, Turgay Aldemir, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Baysan, Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve Dr. Mustafa Özel gibi isimler tebliğ sundu.
- Oturumda; Felsefi Düşüncede İnsan,
- Oturumda; Dini Düşüncede İnsan,
- Oturumda; Politik, Ekonomik ve İdeolojik Bir Varlık Olarak İnsan,
- Oturumda; Sosyal Bir Varlık Olarak İnsan,
- Oturumda; Gelişen Teknoloji ve Bilim Bağlamında İnsan gibi konular ele alınarak irdelendi.
Tüm insanlığın kapsamlı ve hızlı bir değişim sürecinden geçtiği dijital çağda, insan ve doğa yeniden anlamlandırılıyor. İnsanın ne olduğu sorusu, niçin var olduğu sorusu anlaşılmadan cevaplanamaz. Bununla birlikte, zaman ve mekândan bağımsız bir insan tanımı da yapılamaz. Çünkü insan, anda yaşayan, dünden kopmayan, yarını planlayan bir canlıdır.
Yeni yüzyılda özellikle yapay zekâ, robot teknolojileri, nörobilim ve genetik gibi bilim ve teknoloji dallarında yaşanan gelişmeler, insan varlığını ve mahiyetini tartışılır hâle getirmiş ve bir anlam krizi üretmiştir.
İnsanlık tarihi, insanın anlam arayışının tarihidir. İnsanın ruhu iyi olmadan bedeni, bedeni iyi olmadan da ruhu iyi olamaz. İnsan, iyiliğe ve kötülüğe meyletme fıtratına sahip bir varlıktır. İnsanlık tarihi de iyilik ile kötülük, adalet ile zulüm, insanlık değerleri ile beşerî güdüler arasındaki bir çatışmadan ibarettir.