Anadolu Öğrenci Birliği Ramazan ayı kapsamında bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği “Kardeşlik Sofrası” Projesi ile 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde 11 farklı ülkede yetimlerle bir araya geldi.
Anadolu Öğrenci Birliği’nin son dokuz senedir 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde Türkiye ve dünya genelinde geleneksel olarak düzenlediği “Kardeşlik Sofrası” bu yıl; Mısır, Gazze, Kuzey Makedonya, Suriye, Özbekistan, Nijerya, Somali, Afganistan, Tetova, Yemen ve Türkiye’de gerçekleştirildi.
Kardeşlik Sofrası, her yıl gönüllü öğrencilerin topladığı bağışlarla finanse ediliyor, Türkiye ile sınırlı kalmayıp yurtdışında da yetim çocuklara yönelik iftar sofralarının kurulmasına olanak sağlıyor.
Yetim çocuklarla bir araya gelerek eğlenceli anları, aynı dili konuşmasalar bile duyguları paylaşan, sevgi ve şefkati arttıran bir köprü işlevi gören “Kardeşlik Sofrası” Projesi’nde emeği geçen tüm gönüllülerimize ve bağışta bulunan destekçilerimize teşekkür ederiz.
Tüm Haberler
Anadolu Federasyonu ile Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri Ramazan Sohbetleri “Müzakere Oturumu” üst başlığıyla İstanbul Kitap Kahve’de bir araya geldi.
Programda, Anadolu Öğrenci Birliğinin gerçekleştirmiş olduğu “9. Kardeşlik Sofrası” ile ilgili düşünce ve fikir paylaşımı gerçekleştirildi. Kardeşlik Sofrası projesine katılım sağlayan gençler deneyim ve tecrübelerini aktardı.
Program, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
İstanbul'da 29-30 Kasım- 1 Aralık tarihlerinde gerçekleşen 20. Öğrenci Meclisi “Katılımcı Gençlik: Organizasyon ve Planlama Modelleri" programı birçok üniversiteden öğrenci katılımıyla gerçekleştirildi.
Öğrenci Meclisi'ne 38 il, 48 üniversite ve 33 farklı branştan öğrenci katılım gösterdi. Meclis, 30 Kasım Cumartesi günü Anadolu Öğrenci Birliği Başkanı Muhammed Şamil Kılıçparlar'ın yapmış olduğu açılış konuşmasıyla başladı. Programın ilk gününde; öğrencilerin yanı sıra Anadolu Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Alpcan, Ortaöğretim Birimi Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Makas, İLKE Vakfı Başkanı Ahmet Sait Öner, Genç Kon Genel Başkanı Ahmet Sözbilir, Genç Yeşilay Başkanı Samet Koca katılım sağladı.
İLKE Vakfı Başkanı Ahmet Sait Öner "Sivil Toplumun Dönüşümü ve Katılımcı Gençlik" başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
Açık oturum, Anadolu Öğrenci Birliği Genel Başkanı Muhammed Şamil Kılıçparlar moderatörlüğünde, Anadolu Öğrenci Birliği Danışma Kurulu Üyesi Ömer Büker ile gerçekleştirdi.
İlk günün sonunda konuşmacılara hediye takdimi yapıldı.
Programın ikinci gününde atölye çalışmalarının sunumları gerçekleştirildi ve hatıra fotoğrafı ile birlikte program son buldu.
Anadolu Öğrenci Birliği, bu yıl sekizincisini düzenlediği “Kardeşlik Sofrası” projesiyle, 15 Ramazan Dünya Yetimler Günü’nde birçok ülkede yetimlerle bir araya geldi.
Her sene 15 Ramazan, Dünya Yetimler Günü'nde, Türkiye'de ve dünya genelinde, Anadolu Öğrenci Birliği'nin geleneksel faaliyeti olan “Kardeşlik Sofrası” bu yıl; Gazze, Bosna-Hersek, Yemen, Suriye, İran, Somali, Nijerya, Kuzey Makedonya, Tanzanya ve Türkiye’de gerçekleştirildi. Bu organizasyon, yetim çocuklara sevgi, paylaşım ve dayanışmanın güzel örneklerinden biri oldu. Kardeşlik Sofrası, yetim çocukların birlikte buluştuğu ve iftar sofralarının kurulduğu bir etkinlik olarak öne çıktı.
Kardeşlik Sofrası, her yıl öğrencilerin topladığı bağışlarla finanse edilen bir organizasyondur. Türkiye ile sınırlı kalmayıp yurtdışında da yetim çocuklara yönelik iftar sofralarının kurulmasına yol açıyor. Üniversite öğrencileri, yurtdışında da aynı kardeşlik ruhunu yaşatmak üzere bu sofraları kurmak için gönüllü olarak harekete geçiyorlar.
Kardeşlik Sofrası sadece iftar sofralarının kurulduğu bir etkinlik değil; aynı zamanda yetim çocuklarla bir araya gelerek onlarla vakit geçirme, eğlenceli anlar paylaşma ve Ramazan'ın manevi atmosferini hissettirmeyi amaçlıyor. Bu etkinlik, hem Türkiye’de hem de yurtdışında, insanların birbirine olan sevgi ve şefkatini arttırarak bir köprü işlevi görüyor.
Kilis Anadolu Öğrenci Birliği Stefan Zweig’in “Üç Büyük Usta” adlı kıtabının tahlilini Diriliş Derneği ev sahipliğinde gerçekleştirdi.
Tahlil programının sunumunu Fatma Zehra gerçekleştirdi. Programda, Zweig’in edebiyat dünyasının üç büyük ismi Balzac, Dickens ve Dosteyevski’yi ele aldığı eserin anlatım dili, karakter analizleri ve edebi yaklaşımı detaylı şekilde incelendi.
Öğrencilerin kitabın kendilerine kazandırdığı edebi ve düşünsel yanlarından bahsetmelerinin ardından program sona erdi.
Anadolu Öğrenci Birliği'nde gerçekleştirilen toplantı, kurumun yeni oluşturulacak birimlerinin tanıtımına ve genel işleyişin gözden geçirilmesine odaklandı. Toplantı, Ali Özcan Hoca’nın moderatörlüğünde yapıldı ve kurumun geleceği için önemli kararların alındığı bir oturum haline geldi. Anadolu Federasyonu Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Büker’in de eşlik ettiği oturumda birlikte çalışmanın önemi vurgulanarak yeni modellemelerde yetkinlik alanlarımızı arttırarak etkili çalışmanın önemi hatırlatıldı.
Toplantıda yeni birimlerde görev alacak öğrenci temsilcileriyle bir araya gelerek birimlerin işleyişi ve vakfın genel gidişatı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Katılımcılar, işleyişte yapılması gereken değişiklikler üzerinde müzakerelerde bulunarak daha etkili bir yapı oluşturulması için fikirlerini paylaştılar.
Sonraki aşamada, soru-cevap bölümüyle öğrencilerin merak ettikleri konulara açıklık getirildi. Ardından; Anadolu Öğrenci Birliği Genel Başkanı Şamil Kılıçparlar, yeni oluşturulacak birimler hakkında detaylı bir bilgilendirme yaptı. Her bir birimin görevleri ve öğrencilere sağlayacağı faydalar hakkında bilgiler verildi.
Toplantının sonunda, her birimin toplantı günleri belirlendi ve düzenlenecek etkinliklerin takvimi oluşturuldu.
Oku-Yorum Projesi kampı, Mersin/Silifke ve Kocaeli/Kefken olmak üzere iki farklı ilde 1-3 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Kamp sürecinde; sivil toplumda “okuma kültürü, bilgi ağacını yetiştirmek ve okuryazarlıkta derinleşme” gibi konular davetli konuşmacıların sunumlarıyla işlendi.
Mersin/Silifke kamp alanına katılım sağlayan davetli konuşmacılar sıra sıra farklı günlerde sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlar “Sözcüklerin Gücü: Sivil Toplumda Okuma Kültürü” Rabia Aldemir, “İnsan 101: Bilgi Ağacını Yetiştirmek” Ayşe Altıntaş, “Okuryazarlıkta Derinleşme ve İnceleme” Nihal Karaarslan tarafından sunuldu.
Kocaeli/Kefken kamp alanına katılım sağlayan davetli konuşmacılar sıra sıra farklı günlerde sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumlar “Okumak, Olmak ve Oluş(tur)mak” Turgay Aldemir, “Okuma Kültürü: Sürdürülebilirliğin Köşe Taşı” Necat Yazıcı, “Okuryazarlıkta Derinleşme ve İnceleme Atölyesi” Ali Özcan tarafından sunuldu.
Kampın son günü olan 3 Mart tarihinde ise “Baskı kitap mı okumalıyız, Dijital kitap mı okumalıyız” başlıklı bir münazara etkinliği gerçekleşti. Münazara sonrasında halk oyunları, geleneksel okçuluk, ebru sanatı gibi etkinlikler yapıldı. Son olarak katılımcılara hediye takdimi gerçekleşti ve fotoğraf çekimi ile kamp sonlandırıldı.
Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği her yıl Ramazan ayı kapsamında geleneksel olarak düzenlediği iftar programını Mostar Kitap Kafe’de gerçekleştirdi. İftar programına, İlim Hikmet Vakfı ile Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri, çeşitli üniversitelerden öğrenciler katılım sağladı.
İftarın ardından katılımcı öğrencilere, Anadolu Öğrenci Birliği’nin misyonu yetkililer tarafından aktarıldı. Kayseri içerisinde aktif olarak devam eden ve gerçekleştirilmesi planlanan faaliyet ve projeler hakkında bilgilendirme yapıldı. Ardından, dinamik olmak, kalıcı sözler üretmek, toplumun çeşitli yerlerinde fikir üretimi yapmak, değişen gençlik ve ihtiyaçlar ile temenniler gibi çeşitli konularda sohbetler gerçekleştirildi.
Geleneksel iftar programı, Kayseri Anadolu Öğrenci Birliği Müzik Ekibi’nin müzik dinletisinin ardından sona erdi.
Oku-Yorum Projesi 2. Dönem kampı, 24-26 Mayıs tarihleri arasında Osmaniye Aslantaş Gençlik Kamp alanında gerçekleştirildi. Kamp sürecinde; okuma serüveni, fikirsel okumalar gibi okuma bağlamındaki konular davetli konuşmacılar tarafından ele alındı. Kampın ilk günü tanışma etkinliği yapıldı. Kampın ikinci gününde ağırlıklı olarak seçili konular işlendi ve davetli konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi.
Program, Asr Suresi’nin meali okunarak başlanıldı. Ardından selamlama konuşmalarını yapmak üzere Anadolu Federasyonu YK üyesi Cevat Bal, İlsan-Der Yönetim Kurulu Üyeleri Nesrin Karataş, AÖB Genel Başkanı Muhammed Şamil Kılıçparlar selamlama konuşmalarını gerçekleştirdi. Oku-Yorum Projesi katılımcılarına projeye vermiş oldukları katkıdan ve kampa katılımlarından ötürü teşekkür etti. Gençlik Hizmetleri İl Müdürü Kadir Dündar da Osmaniye Gençlik ve Spor İl Müdürü Yusuf Çebi’nin selamlarını katılımcılara iletti.
Turgay Aldemir “Bilgi ile İnşa Süreci: Sivil Toplumda Okuma ve Eylem” başlıklı konuşmasıyla, okumak kavramı üzerinde fazlasıyla duran ve okuma serüveni hakkında kendi deneyimlerini katılımcılara aktaran Aldemir, konuşmasına Sadettin Ökten ve İbrahim Kalın gibi önemli yazar ve düşünürlerden alıntılarla devam etti. Gazze ve Mekke’de bulunduğu dönemlerdeki tecrübelerine de değinerek konuşmasını şu sözlerle bitirdi; “Fikriyatta çıkacak olan en temel kavram ‘hayat’. Her şey hayatla buluşmalı ki canlansın ve var olsun. Hadiste buyrulduğu gibi az ama sık ve sürekli okuyun, düzenli olmalı. Sıkılınca değiştirin farklı alanlarda okuyun. Birçok alan okumanın dışında sıkılınca roman okurum. Öyle yapın.”
Mahsum Aytepe konuşmasında; “Fikirlerin Gücü: Çok Kültürlü Yaşam Ehliyeti” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Hayret etmek kavramına özellikle değinen Aytepe, “Hayret etmek hayranlık duymak insanın en özel yeteneklerindendir. Sorulmayanı sormaya çalışmak farklı olanı sormak en büyük meziyettir. Kimsenin sormadığını kimse sormadığı zaman sormak, başkalarının da bunu düşünmesini gerektirir.” diyerek sözlerini bitirdi.
Hale Bayırbaş konuşmasında; Eleştirel Okumanın Temelleri üst başlıklı konuşması gerçekleştirildi. Bayırbaş, kaynaklara ulaşma biçimimiz de nelere dikkat etmemiz gerektiği, yazarın anlam dünyasının bilmenin kullanılan kaynağı hangi filtrelerden geçirmemiz gerektiğini, eleştirel okuma yapmanın önemini vurguladı.
Programın son günü, kitapların merkezde olduğu tabu oyunu oynanarak eğlenceli ve verimli vakit geçirilip kazanan gruba kitap hediyeleri taktim edildi. Toplu fotoğraf çekimi ardından kamp programı sona erdi.
Anadolu Federasyonu Ortaöğretim Komisyonu tarafından düzenlenen "Duyarlı Gençlik" temalı 7. Gençlik Kampı, 24-27 Ocak tarihleri arasında Mersin-Silifke'de yer alan Akkum Gençlik Kampında gerçekleştirildi. Kamp, tanışma etkinlikleriyle başlayarak, liseli öğrencilerin "Sorumluluğu Taşımak" başlıklı sunumları, "Filistin" temalı atölye çalışmaları ve AÖB Başkanı Şamil Kılıçparlar'ın "Gönüllülük ve Ekip Çalışması" konulu sunumu ile devam etti.
Kampın üçüncü gününde, Anadolu Federasyonu Eğitim Birimi Başkanı Necat Yazıcı "Zamanı Kuşanmak" ve Strateji Birimi Başkanı Ahmet Turan Koçer "Değer Merkezli Liderlik" üzerine sunumlarını gerçekleştirdi. Kamp süresince gençler, tüm namazlarını birlikte eda ederek, manevi birlikteliklerini pekiştirdiler. Ayrıca, kamp liderleri ile matrak, zeka ve sokak oyunları oynayıp doğa yürüyüşleri yaparak eğlenceli vakit geçirdiler ve birlikte müzik etkinlikleri düzenlediler.
Kampın son gününde gerçekleştirilen bilgi yarışması ve toplu fotoğraf çekimiyle kamp sona erdi. Gençlerin kişisel ve toplumsal sorumluluk bilincini artırmaya yönelik bu kamp, katılımcılara değerli deneyimler kazandırdı.
Ankara Anadolu Öğrenci Birliği, Ramazan ayının manevi atmosferini paylaşmak, kardeşlik duygularını pekiştirmek amacı ile 2 Mart Pazar günü Anadolu Federasyonu Ankara Ofisi ev sahipliğinde iftar programı düzenledi. Programa Anadolu Öğrenci Birliği üye ve gönüllüleri katılım sağladı.
Program, samimi sohbetler ve gelecek süreçte öğrencilere yönelik benzer etkinliklerin düzenleneceğinin duyurulmasının ardından sona erdi.
Anadolu Öğrenci Birliği Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde Söyleşi Düzenledi
Anadolu Öğrenci Birliği, Adana Temsilciliği bileşenlerinden olan “Geçerken Öğrenci Topluluğu” öğrencileriyle söyleşi programı düzenledi.
“Hz. Muhammed Örnekliği ile 21. Yüzyıl Yorumlaması” adlı söyleşi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genç Ofis salonunda Eğitimci Halit Kolan’ın anlatımıyla gerçekleşti.
Anadolu Öğrenci Birliği'nin başlattığı "Oku-Yorum" projesi, üniversite gençlerin düşünce dünyalarını genişletmeye yönelik bir girişim olarak dikkat çekiyor. Proje, ‘Kendini Aramak’ kitabının tahlili ile birçok ilde gençlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
"Oku-Yorum" Projesi, gençlerin hızla değişen ve dönüşen dünyayı tanıma ve anlamlandırma çabalarını destekleyen bir okuma faaliyeti olmayı amaçlıyor. Proje kapsamında, katılımcılar okuyan, düşünen, yorumlayan, eleştiren ve fikirlerini açıkça ortaya koyan bireyler olarak gelişmeleri hedefleniyor. Aynı zamanda, farklı görüşleri saygıyla dinleyebilen ve şahsiyetli bireyler olmalarına katkı sunmak amaçlanıyor.
Bu proje ile gençler arasında kitap okuma alışkanlığını yaygınlaştırmak, dünyaya ve toplumsal, kültürel çeşitliliğe dair farkındalık kazanmalarını sağlamak hedefleniyor. Projede, akademisyenler, okutmanlar ve entelektüel rol model bireylerle gençlerin tecrübe paylaşımı yapmaları ve ortak bir gelecek inşa etmeleri teşvik ediliyor.
"Oku-Yorum" Projesi, üniversite öğrencilerine yönelik eğitim ve kültürel etkinliklerle gençlerin kişisel ve toplumsal gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.