Arabic English Turkish

Divan Buluşmaları’nın Konuğu Musa Şimşekçakan Oldu

Divan Buluşmaları’nın Konuğu Musa Şimşekçakan Oldu
Divan Buluşmalarının beşincisi 17 Mart Perşembe günü İstanbul Kitap Kahve’de gerçekleştirildi. Buluşmanın konuğu, Sözün Gücü ve Sözün Bağlamı kitaplarının yazarı, öğretmen Musa Şimşekçakan oldu.

Şimşekçakan, “Kur’an’ı Bağlamında Anlamak” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Konuşmasının başında tefsirlerin Kur’an’ı anlama çabasıyla yapılan yorumlardan oluştuğunu ve bu yorumlarda hata ve eksik varsa bunun yorumu yapana ait olduğunu vurgulayan Şimşekçakan, hiçbir yorumun kendisini hakikatin tek temsilcisi sayamayacağını ifade ettikten sonra, bugün Kur’an’ı Kerim’le ilgili yapacağı yorumların kendisine ait olduğunu varsa hata ve eksiklerin de kendisine ait olacağını söyledi.
Şimşekçakan, konuşmasının sonraki bölümlerinde genel hatlarıyla şu konulara değindi: “Bugüne kadar yazılan birçok meal ve tefsirde surelerin bağlamından kopartılarak yorumlandığını, aslında tek bir konuya yoğunlaşan surelerin yorumlarını bu tefsirlerde okuduğumuzda, sanki birbiriyle ilgisi olmayan birden fazla konudan bahsettiğini görürüz. Oysa bu doğru değildir ve bu durum Kur’an’ı Kerim’in doğru anlaşılmasına engel olmaktadır…

Halen devam ettirdiğim çalışmalarımda bugüne kadar elli surede bu durumu müşahede ettim. Burada onlarca örnek verebilirim. Kur’an çok ihmal edilmiş bir kitap, bağlamı olmadan anlayamazsınız. Bağlamdan kastım, sure içindeki konu bütünlüğüdür. Her surenin kendi içinde bir konu bütünlüğü var ve bu konu bütünlüğü içinde oradaki metnin bir ana fikri vardır. Hiçbir suredeki ana konu, bana göre başka bir surede tekrar etmez.”

Şimşekçakan, Kur’an’daki bağlamın ne anlama geldiğini izah etmek için Araf, Buruc, Kevser, Sad, Tarık, Tebbet ve Tin surelerinden örnekler vererek, bu surelerin her birinde ana konunun tek olduğunu ifade etti.
Konuşmasını bitiren Şimşekçakan, katılımcılardan gelen sorulara cevap verdikten sonra program sona erdi.

Yeni Haberler

Image
Arabic English Turkish