Bülbülzade Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Bilim Eğitim Kültür Araştırmaları Merkezi (BEKAM) tarafından gerçekleştirilen Erasmus + KA210 programı kapsamında yürütülen Gençlik Çalışanlarına Yönelik Dijital Dönüşüm Fırsatı projemizin Gaziantep toplantıları tamamlandı.
Toplantılar BEKAM temsilcileri, Majka İnsani Yardım Derneği temsilcileri ve vakıf gönüllülerinin katılımıyla Vakıf merkezindeki Davut Özgül Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İlk gün tanışma ve sohbet ile başlayan toplantı kurumların tanıtımı ile devam etti. Kurum tanıtımlarında Majka İnsani Yardım Derneği temsilcisi Lidija Ilijevska, kuruluşlarının vizyonunu ve gerçekleştirdikleri faaliyetleri anlattı. Daha sonra BEKAM Başkanı Mehmet Ali Eminoğlu, Bülbülzade Vakfı ve BEKAM’ın gerçekleştirdiği faaliyet ve çalışma alanları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Gerçekleştirilen toplantıda kurum tanıtımlarını ardından açılış konuşması gerçekleştiren BEKAM Başkanı Mehmet Ali Eminoğlu, “Dijital dönüşüm geldiğimiz noktada STK’lar için oldukça büyük önem teşkil ediyor. Gençler bu dünyanın içerisine doğdu fakat biz dijital mecralara gençlere göre daha geç uyum sağlıyoruz. STK’lar adına gençlere ulaşabilmek oldukça büyük önem arz ediyor. Bunun yanı sıra dijital mecralar STK’lara birçok yeni faaliyet alanları da yaratıyor. Bu da STK’lar için dijital dönüşümün büyük bir gereklilik olduğunu bizlere gösteriyor” diye konuştu.
Toplantıda kurum tanıtımlarının ardından açılış konuşması gerçekleştiren Majka İnsani Yardım Derneği temsilcisi Lidija Ilijevska, “Bizim bu konuda yapmamız gereken bir yol haritası ile birlikte bu sürece hız kazandırmaktır. Teknoloji sınırları ortadan kaldıran bir nimet olarak görülebilir. STK’lar olarak bunu iyi kullanırsak birçok yeni insana ulaşmamız mümkün olacaktır. Dijital dönüşüm alanında büyük bir atılım yapmamız gerektiğine inanıyorum. Sosyal mecraların bir mücadele alanı olarak kullanılması toplumların gelişmesi açısından büyük önem arz ediyor” ifadelerini kullandı. Toplantı sonrası Vakıf merkezini gezen Majka İnsani Yardım Derneği temsilcileri Katre Sanat Merkezi, Ortadoğu Medya Merkezi, BEKAM ve İstikrar Spor Merkezi faaliyetleri hakkında bilgi aldı.
Toplantının ikinci günü REFAR Enstitüsü Başkanı Ali Özcan’ın “Dijital Dönüşüm ve STK’larda Dijital Dönüşüm Basamakları” konulu sunumu ile başladı. Özcan, gerçekleştirdiği sunumda STK’ların dijital dönüşüm konusunda yapmaları gereken çalışmalardan bahsederken sunumun ardından düzenlenen workshop’ta tüm katılımcılar bu konudaki fikirlerini dile getirdi. Gerçekleştirilen toplantının ardından Bülbülzade Vakfı Kurtuluş Ormanı ziyaret edilerek buradaki faaliyetler hakkında bilgilendirmede bulunuldu.
Toplantının 3. günü İstanbul İbn Haldun Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kaplan tarafından gerçekleştirilen “Gençlik Çalışmalarında Dijital Dönüşüm İmkânı” konulu sunum ile başladı. Kaplan gerçekleştirdiği sunumda STK’ların dijital dönüşüm konusunda atmaları gereken adımlardan ve bu adımların uygulama alanlarından bahsederken bu çalışmaların hangi çizgide gerçekleştirilmesi gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi. Gerçekleştirilen sunumun ardından toplantının workshop bölümüne geçildi. Workshop bölümünde bu konuda STK’ların yapması gereken çalışmalar hakkında soru cevap ve fikir alışverişi gerçekleştirildi. Toplantı sonrası Zeugma Müzesi, Panorama Müzesi Gezisi ve Kurum Ziyaretleri gerçekleştirildi.
Gaziantep’teki birçok Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisinin de katılım gösterdiği toplantının 4. gününde, yapılan görüşmeler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. “Gençlik Çalışanlarına Yönelik Dijital Dönüşüm Fırsatı” adlı projenin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için yapılacak çalışmalar hakkında yol haritası belirlenirken, Muhammed Furkan Yaşar tarafından yaygınlaştırma faaliyeti kapsamında gerçekleştirilen “Değerlendirme ve Kapanış” sunumu ile projenin Gaziantep toplantıları tamamlandı. Toplantının ardından Gaziantep Üniversitesi Müzeyyen Erkul Bilim Merkezi ziyaret edilerek NASA sergisi gezildi.
Proje toplantılarının 5. gününde Rum Kale ve Gaziantep’in Tarihi mekanlarına gerçekleştirilen gezilerin ardından Vakıf Başkanı Turgay Aldemir ziyaret edilerek ortak alanlarda ortak faaliyetler yapılmasına yönelik istişarelerde bulunuldu. Ziyaret Makedonyalı STK temsilcilerine hediye takdimi ile son buldu.
Projenin 2. faaliyeti 18-22 Temmuz tarihleri arasında Kuzey Makedonya’nın Kumanova şehrinde yapılacak.