“Ortak Gelecek” Toplantıları’nın 8.si Kilis’te Gerçekleşti
Göçmen Hizmetleri Merkezi tarafından düzenlenen “Ortak Gelecek” toplantısının sekizincisi 16 Kasım Çarşamba günü Kilis 7 Aralık Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Seminer Salonunda gerçekleştirildi.
“Ortak Gelecek” ana başlığıyla düzenlenen istişare toplantısına, Kilis’te yaşayan kanaat önderleri, Federasyon Başkanımız Turgay Aldemir, Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Aldemir, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar, Kilis Memur-Sen Başkanı Bekir Şen, Elbeyli Belediye Başkanı Süleyman Şimşek, İş İnsanı Necmettin Şekeroğlu, Kilis Belediyesi Proje Birimi, Kilis Göç İdaresi Temsilcileri, Kamu kurumu temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, AFAD ve Kızılay temsilcileri, Yerel medya temsilcileri ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyeleri katıldılar.
Sinevizyon gösterimi ile başlayan program selamlama konuşmaları ile devam etti. Selamlama konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kilis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt şu ifadelere yer verdi: “Kilis için göç, hakikaten ciddi bir kavram ve bunun üzerinde hep birlikte oturup konuşmamız, düşünmemiz ve ortak bir fikir üretmemiz gerekiyor. Bunun için de hepinizin ortak aklına, fikrine, önerisine ihtiyacımız var. Ben bu tür toplantıların bunlara sebep ve vesile olmasından dolayı memnuniyetimi ifade ediyorum. Bu programı düzenleyen başta Bülbülzade Vakfı ve Diriliş Derneği olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Toplantılarımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Ardından kürsüye gelen Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Ruhat Yaşar, “Üniversitemiz eğitim ve akademi çalışmalarının yanında temelleri üzerine kurduğu sosyal sorumluluk projelerinde önemsemekte ve bizler topluma hizmet uygulamaları gibi çeşitli projelerle birtakım faaliyetlerin içerisinde öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizi etkin kılmaya çalışıyoruz.” Dedi.
Selamlama konuşmalarının akabinde toplantı, Gaziantep Suriye Topluluğu Başkanı Mustafa El-Hüseyin moderatörlüğünde Federasyon Başkanımız Turgay Aldemir’in sunumuyla devam etti.
Aldemir, “Kilis, Türkiye’de nüfusuna göre en çok göçmeni bağrına basan, tarihte yerini almış bir şehirdir. Pazar günü terör saldırısıyla ülkemiz hedef oldu terör örgütlerini ve bu terör eylemlerini kınıyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz bu toplantılarımız teröristlerin planlarını bunların planlayanların hayallerini boşa çıkaracaktır. Kanaat önderlerinin, düşünürlerin çocuklarına bırakacağı en büyük miras tapu değil onur, itibar ve mücadeledir.
Yönetim bilimi sekizde iki pratiğini söyler, on sorununuz varsa en önemli ikiyi çözersiniz daha sonraki sekiz problem için çözümler daha kolay gelir. Nereden başlayacağımıza karar vermeli acil ve önemli olanları sıralamalıyız. Bizler Anadolu insanı olarak toplum, devlet ve millet olarak hep birlikte hareket edebiliriz.
Sosyal medyada olumsuz içerik insanlığın yürüyüşüne engeller oluşturuyor. İyilerin dağınıklığı kötülere destek oluyor. Bugün medyada paylaşılan verilerin %49,5 yalan haberlerden oluşuyor. Şikâyet etmeyi bırakıp doğru olanı kamuoyuyla paylaştıracak ortamlar oluşturmamız lazım. İyi bir şey üretirsek, Türkiye’ye model olur. İyi bir tablo var her açıdan ama haberdar değiliz birbirimizden haberdar olmamız gerekiyor. Pozitif yaklaşımları artırarak, önümüze hedefler koyarak, umut aşılayarak coğrafyamıza huzuru örebiliriz.
Coğrafyamızın geleceği için seyrettiğimiz yerden inip, birimize yardımcı olmamız lazım. İlgili birimlerin inanılmaz çalışmaları var, birbiriyle buluşup ötesini yapmaya çalışmalıyız. Yoksa emperyalistlerin zulmünün altında şikâyet eder dururuz” dedi.
Sunumun ardından katılımcılar söz alarak şu ifadelere yer verdiler:
İş Adamı Necmettin Şekeroğlu, “Fikir açıcı bir toplantı oldu. Benim firmam da 120 Suriyeli çalışan var. Geleceğimiz için sorunlarımızı ortak ele almalıyız.” Kilis olarak başarılı bir sınav verdiğimizi düşünüyoruz.”
Bekir Şen (Memur Sen Başkanı), “Kilis’te 30 sürü toplumla dayanışma platformu olarak dokuz yıldır bir araya geliyoruz Suriyeli kanaat önderlerimize bu masaya çağırmak isteriz.”
İnsan Onuru Derneği Başkanı Abdullah Eker, “Toplum olarak biz inkâr aşamasındayız, güzel örneklerle kabullenmeye geçebiliriz.” Ayrıca üniversite harçlarıyla ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Önemli adımlar atmanın zamanı geldi.”
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Aldemir, “Üniversite olarak kapımız her zaman bilime sorunların çözümü noktasında fikir alışverişine hazır. Ortak gelecek doğru seçilmiş bir başlık ortak gelecekten bahsediyorsak bu geleceği birlikte kurgulamalıyız.”
Yunus Emre Enstitüsü Kilis Koordinatörü Fikret Çıtlak, “Ortak gelecek, geçmişe dayanıyor. Geçmişin kıymetlerini alacağız, eksiklerimizi bilip şimdinin idraki ile geleceğe yürüyeceğiz. Kadim medeniyet değerlerimiz ile ayağa kalkabiliriz.”
Prof. Dr. Ruhat Yaşar, “Tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Öneriler Türkiye üzerinden gerçekleşti, Suriyeli kardeşlerimizin uzun vadeli olarak Suriye üzerinde de ortak akılla ortak geleceği sürdürmesi gerekir. Sosyal medyadaki kötü yalan haberler Türkiye’nin geleceğini tehdit ediyordu. Dezenformasyon yasasına nefret suçu yasağının da eklenmesini teklif ediyorum.” Ayıca üniversitemiz adına yapılacak her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isterim.”
Cemal Osman, “Türk devletine Bülbülzade vakfına teşekkür ediyoruz. Öğrencilerimiz merkezden faydalanıyor talebimiz üniversiteden mezun olan öğrencilerin istihdam edilmesi önerisinde bulunmak istiyorum.”
Şeyh Felah El Şibli, “İşgal devletlerinin rolü ve işgalcilerin yöntemi adı altında iki kitabım var Osmanlı devletinden sonra gelen devletler söküldü. Biz Suriyeliler Fransa’ya kadar dağıldık. Her Suriyeli yardımla yaşayamaz kendi çözümünü üretmeli.”
Av. Ali Şerif, “Bölge adeta alevleniyor, insanımızda tehdit altında, ailemiz, çocuklarımız tehdit altındayız. Hepimiz bir arada yeni bir fikir icat etmeliyiz.”
Abdul Gani Şevvah, ‘’ Gaziantep modelini çok önemsiyorum. İzlediğimiz sinevizyonlarda yapılan faaliyetler beni çok etkiledi. Ben bu modelin ilk adımı olarak Kilis Suriye Topluluğu’nun kurulmasını teklif ediyorum.”
Erva El Rumar, ‘’ Öğretmenim aynı zamanda Şairler ve Edebiyatçılar derneği başkanıyım. Türkçe öğrenimini sosyal uyumun ilk temeli olarak değerlendiriyorum. Ve gönüllü olarak Türkçe öğretmeyi teklif ediyorum. Aynı zamanda dil merkezlerinin çoğalması kanaatindeyim.”
Amir El Hacı Ömer, ‘’ Kilis genelinde sosyal ve kültürel faaliyet organizasyonlarında göçmen ve yerli halkın bir arada görev alması insicamı arttıracaktır. Üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız.”
Toplantı interaktif soru-cevap eşliğinde sona erdi.