Arabic English Turkish

“Ortak Gelecek” Toplantısı’nın 7.si Gerçekleşti

“Ortak Gelecek” Toplantısı’nın 7.si Gerçekleşti

Gaziantep Valiliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Federasyon üye kuruluşlarımızdan Bülbülzade Vakfı iş birliğinde çalışmalara başlayan ve Göçmen Hizmetleri Merkezi tarafından düzenlenen “Ortak Gelecek” toplantısının 7.si Suriye çalışmalarına yönelik hizmet veren Sivil Toplum Kuruluşlarının yoğun ilgisiyle 22 Eylül Perşembe günü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Konferans Salonunda Gaziantep Suriye Topluluğu’nun desteğiyle yapıldı.

Fadime Özkan, toplantı öncesi Suriye’deki El Bab Anadolu Kültür merkezini gezerek oradaki faaliyetler hakkında bilgi aldı. Merkezin gezilmesinin ardından öğretmen ve öğrencilere yönelik “Sosyal Medyada Manipülasyon ve Dezenformasyon” konferansı yapıldı. Konferans sonrası Fadime Özkan’a plaket takdim edildi. Daha sonra Göçmen Hizmetleri Başkanı Remzi Yılmaz, Anadolu Federasyonu Başkanımız Turgay Aldemir, Suriyeli Kanaat önderleri ve katılımcılarla bir araya gelerek 7.Ortak Gelecek Toplantı’sını gerçekleştirdi.

Toplantı, Gaziantep Suriye Topluluğu Başkanı Mustafa el Hüseyin moderatörlüğünde Göçmen Hizmetleri Müdürü Remzi Yılmaz'ın selamlama konuşması ile başladı. Yılmaz, Göçmen Hizmetleri Merkezi hakkında bilgi vererek " Göçmen Hizmetleri olarak Gaziantep Suriye Topluluğu’nun birlikte organize ettiğimiz Ortak Gelecek Toplantısının 7.si hoş geldiniz. Yaklaşık 11 yıldır bu ülkede, bu şehirde hep beraber huzur içerinde yaşıyoruz ve bu sürecin yönteminde istişareler yapmak üzere belirli periyotlarda sizlerle bir araya geliyoruz. Bu birlikte yaşama sürecinde karşılaştığımız veya karşılaşabileceğimiz muhtemel problemlere ortak akıl çerçevesinde, ortak geleceğimizi inşa etmek üzere bir araya gelerek fikirlerimizle, düşüncelerimizle ve saha tecrübelerimizle bu sürecin yönetimine destek verme gayretindeyiz.”

Toplantıda, “Dijital Medya’nın Toplumlar Üzerindeki Etkisi ve Manipüle Aracı Olarak Kullanımı” adlı konusu ile ilgili sunum yapan Gazeteci-Yazar Fadime Özkan, “Konvansiyonel medya, kullanımı giderek azalan ve telefona sığan bir medya olarak yeni bir iletişim dönemine girdik. Haberin sağlıklı bir haber olması için 5N1K sorularına cevap vermesi gerekir. Sağlıklı haberler içeren yaygın medya, doğru haber üretmeyi hedefler. Geleneksel medyada bir olayın haberleşmesi ve mecrada yayınlanması için pek çok denetlenme mekanizmaları vardır. Kullanılan dilin uygunluğu, doğruluğu, sıhhatli yayınlanmasından editör, yazı işlerine kadar birçok adımdan geçer. Haberin sıhhatli yayınlanması itibar meselesidir. Medya etiğine uygun olması, suçlama yapmaması, itibarını zedelememesi, kurallara riayet edilmesi gerekir ideal olanda budur. Tabi ideal olanı etkileyen durumlar vardır; sermayedarın siyasetle ilişkisi, menfaatçiler, siyasal yakınlıklar haliyle ideal olan her zaman ideal haliyle yayınlanmayabilir.

DİJİTAL MEDYA

Konvansiyonel medya yapısının fiziki binası vardır. Genel müdürü, yazı işleri müdürü, Hukuk muhatabı vardır ve yeri yurdu bellidir.  Ama dijital medya öyle değil, yer mekân önemli değil, sorumlu yok, herkes yapabilir, künyesi olmaz. İçeriği değiştirip yayınlanabilir. İsimsiz olduğu için yaygın taşıma, düzeltme şansınız yoktur. Bu nedenle hedef gösterilebilir, itibar suikastı yapılabilir, yaşanmış olaylar değiştirilip ya da yaşanmamış gibi anlatılabilir.

Dijitali takip ediyorsak gerçekte var olan bir medyanın dijitalini takip etmemiz lazım.  Devletimiz de mecliste bu konuya dair yasa çalışması var ilerde yürürlüğe girecek. Yalan, yanıltıcı kasten değiştirilmiş haber yayınlanırsa 1 ile 3 yıl arası hapis cezası ile yargılanabilecek ve bu Mahkeme kararları uygulanmak zorunda, İçerik üretenler de basın yasasına tabii olmaları lazım. Basın kartı alarak denetime girmiş olacaklar. Bu dezenformasyon ve enformasyon yasasıyla artık bazı konularda hukuka açık olacak ve bazı belalardan korunabileceğiz " şeklinde konuştu.

Daha sonra salondaki tüm kanaat önderlerinin katkılarına ve sorularına yer verildi. Soru cevap yapıldı.

Ahmed Mazhar Saadu (İşrak genel yayın yönetmeni), “Güzel bir söyleşi oldu. Türkiye ırkçılardan çok çekiyor. Bu çağda ırkçılık hedefine ulaşmaz. Geleceğimiz ortaksa bugünümüzde geçmişimiz de ortak. Bence el birliği ile birlikte çalışmamız birlikte üretmemiz lazım, birlikte aşalım. Suriyeli gazeteciler olarak 20 kişi İşrak Gazetesi’nde çalışıyoruz, gazeteciler kulübümüz var. Ortaklaşa çalışmaya hazırız. Mantıklı iş birliği yapmaya, Türk gazetecilerle içerik üretimine hazırız.”

Ghada Jumaa (İngilizce Öğretmeni), “Türkiye her alanda büyüyor ve büyümesini istemeyenler ortalığı ateşe veriyorlar. Türkiye’deki ırkçılarla iş birliği yapmak insanların işine geliyor. Irkçılar nefret dolu sözlerini Suriyelilere söylüyorlar fakat asıl Türkiye toplumunun huzurunu bozmak istiyorlar. Türkiye’de her kesimden yaşayan var bunu bozmak istiyorlar. Biz Suriyeliler olarak umutluyuz. Türkiye bu işi çözecek ırkçılara bırakmayacak bizi hem kendi lehine olacak hem bizlere iyi olacak. Türkiye toplumu iyi ve merhametli bir toplum.”

Yasir El Hüseyni, “Kanun tasarısının iyi bir netice ortaya koyacağını düşünüyorum. Nerede ırkçı varsa PKK teröristlerinin Esed’in eğitiminden geçtiler. Necmettin Erbakan’ın dediği gibi bir gün mesele Suriye olursa bilin ki hedef Türkiye’dir.” Şeklinde konuşmalar yapıldı.

Toplantı, Göçmen Hizmetleri Merkezi Müdürü Remzi Yılmaz’ın, Fadime Özkan’a hediye takdimiyle sona erdi.

Yeni Haberler

Image
Arabic English Turkish