Arabic English Turkish

Yeni Dönem Öğretmen Planlama Çalıştayı Yapıldı

Yeni Dönem Öğretmen Planlama Çalıştayı Yapıldı

Bülbülzade Vakfı Öğretmen Komisyonu, “Sivil Toplumda Öğretmen” üst başlığı ile yeni eğitim-öğretim döneminde yapılacak çalışmaların ele alındığı planlama ve değerlendirme çalıştayı 22 Eylül'de gerçekleştirildi.

Çalıştaya Bülbülzade Vakfı Başkanı Turgay Aldemir, Anadolu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özhazar, Bülbülzade Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Özmantar, Öğretmen Komisyonu Başkanı Mesut Aydağ, Nizip, Kilis ve Kahramanmaraş’tan öğretmen komisyonu üyeleri katıldı.

Öğretmen Komisyonu Başkanı Mesut Aydağ, programın açılışında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Yeni bir eğitim-öğretim yılının en yorgun günlerde hayatımızın anlamı olan vakfımızda bir araya geldik. Öğretmene yönelik, öğretmenle birlikte öğrenciyi de kuşatacak şekilde yeni dönemi planlamak amacıyla Bülbülzade Vakfı olarak öğretmen planlama, değerlendirme çalıştayını açıyorum. Allah çalışmalarımızı mübarek kılsın” dedi.

Ardından açılış semineri için sözü Bülbülzade Vakfı Başkanı Turgay Aldemir’e bıraktı. Aldemir, sunumunda şu hususlara değindi; “Bir süredir öğretmen birimindeki arkadaşlarımızla, ortaöğretim birimindeki arkadaşlarla yeni dönem eğitim çalışmalarının, öğrenci çalışmalarının, öğretmen biriminin yapılanmasını müzakere ediyoruz. Yen yapılabilir? Dünkü hedeflerimizin birçoğu gerçekleşti. Şunu yaptık, bunu başardık diyerek elimizle yaptıklarımızın önümüzde bariyerler olmasına mahkûm olamayız. 2 binli yıllardan sonra ülkemizdeki o günün sorunları farklıydı. Onlara dair çalışmalar çalıştaylar yapıyorduk. 11 tane öğretmen sempozyumu yaptık. O günkü birçok meseleyi özgün bir şekilde işin ehlinden dinleyerek, tartışarak yol aradık. Toplumların uyanışında, doğuda-batıda, İslam toplumu veya batı toplumunda eğitimcilerin rolü çok büyüktür. Her büyük uygarlık kuran aklın, kişinin, önderin arka planında eğitimcilerin olduğunu görüyoruz. İşte en yakın Osmanlıyı var kılan eğitim sistemidir. Belki bugün en sancılı tarafımız eğitimle ilgili içine düştüğümüz belirsizlik, kafa karışıklığı, eğitim içeriğinden çok özlük haklarının konuşulmasıdır. Öğretmenliğin, öğrenciliğin yeniden buluşturulması gerekiyor. Biz de bu çalıştayımızda bunu konuşacağız. Bu bir arayış çalıştayı, bulmuş değiliz ama birlikte bulalım diyoruz. Dün bulduklarımız bugünün ihtiyaçlarına cevap vermiyor. Şu anda okullarda yazılım, robotik kodlama, dil vs. tartışılıyor. Artık olağanüstü değişimler, gelişimler var. Veya yapay zekâ denen imkanla karşı karşıyayız. Bundan nasıl istifade edebiliriz, bunu konuşmamız lazım.

İslam ümmetinin yeniden ayağa kalkmasının yolu eleştirel düşüncedir. Bu eleştirel düşünce önümüzdeki süreçte yüz yıl da geçse hiçbir teknolojik gelişme bunu devre dışı bırakamaz. İkincisi iletişim. İletişime açık olmak, bunun yöntemleri değişebilir. Bir diğeri iş birliği. Biz eksiğiz, noksanız olan Allah’tır. Öğrenci olmazsa öğretmen, öğretmen olmazsa öğrenci nasıl birbirini gerçekleştirecek? Öğrenciye açık olan, iletişime açık olan, iş birliğine açık olan yapılar diz kırıyor, öğreniyor. Bir diğeri de yaratıcılık, ilham vermek, fikir vermek. İslam dünyasının en büyük sorunu yaptığımız işten keyif alamayışımız, heyecan duyamayışımızdır. Allah bugüne bizi var kıldı ki fikrimiz olsun, tasavvurumuz olsun. İşte burada da biz ne beraber düşünüyoruz, bunu başarmanın yollarını aramamız lazım. Devletlerin, toplumların önünü açan eleştirel düşüncenin, iletişimin, iş birliğinin ve bunların sonucunda ortaya çıkan yaratıcı aklın, fikrin, düşüncenin ortaya çıkması lazım. Hz. Ali efendimiz diyor ya akıl bir binektir, fikir onun süvarisidir. Fikirle akıl birbirini tamamlar. Bunun içinde fikir için var olanları ortaya koyup, imkanları ortaya koyup, yaşadığımız toplumun sıkıntılarına bir genişlik ortaya çıkarmalıyız. Eğitimcinin olduğu yerde çözüm vardır. Varlığımız insanlara umut vermeli, güven vermeli” dedi.

Anadolu Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Özhazar ve Bülbülzade Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Özmantar da yaptıkları selamlama konuşmalarında çalıştayın hayırlara vesile olmasını dilediler.

Konuşmaların ardından atölye çalışmalarına geçildi. Bu bölümde iki gruba ayrılan öğretmenlerin birinci grubu: “Öğretmen Çalışmalarında Yöntem” konusunu ele aldı. Bu başlık altında; Öğretmenlerle iletişim teknikleri, İletişim ve temsil yeteneğimiz, Ders gruplarında takip edilecek usul ve esaslar, Toplumda ve okulda öğretmen, Öğrenci çalışmalarıyla dirilen öğretmen konuları irdelendi.

İkinci grup “21. Yüzyıl Becerileri ve Öğretmen Çalışmalarına Yansımaları” başlığı altında; Yaşam ve meslek becerileri geliştirme, Öğrenme ve yenilenme becerileri geliştirme, Bilgi, medya ve teknoloji becerileri, Öğrenci merkezli öğretmen çalışmaları, Yeni yüzyılda öğretmen çalışmaları konularını irdeledi.

Programın sonunda Öğretmen Komisyonu Başkanı Mesut Aydağ tarafından değerlendirme konuşması yapıldı. “Sivil Toplumda Öğretmen” üst başlıklı öğretmen çalıştayı değerlendirmenin ardından sona erdi.

Yeni Haberler

Image
Arabic English Turkish