Arabic English Turkish

Rıdvan Hoca Vakfında Kavram Okuması ve “Medeniyet Meselesi” Kitabının Tahlili Yapıldı

Rıdvan Hoca Vakfında Kavram Okuması ve “Medeniyet Meselesi” Kitabının Tahlili Yapıldı

Kahramanmaraş Rıdvan Hoca Vakfı Kadın Öğretmen birimi tarafından "Medeniyet" üst başlığı kapsamında Kavram okuması ve Tahsin Görgün'ün "Doğu-Batı ilişkileri çerçevesinde “Medeniyet Meselesi" kitabı tahlil edildi.

Program, Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Seyfi Pınarbaşı'nın "Dönüşüm, Değişim ve İnkılap Ayetleri" kapsamında medeniyet kavramı sunumu ile başladı. Programda Medeniyet Meselesi kitabı, Celaleddin Vatandaş'ın "Batılılaşma Süreci ve Medeniyet Tasavvuru", Savaş Barkçin'in "Tevhid ve Medeniyet" konu başlıklarıyla tahlil edildi. 

Medeniyet Meselesi kitabında "Medeniyet" kavramının Doğu ve Batı toplumlarında, kapsadığı anlamı üzerinde durulmuş olup Batı'nın medeniyeti Doğu'dan alıp anlam ve içeriğini tamamen boşalttıktan sonra kendi çıkarları doğrultusunda doldurması şeklinde tanımlaması konuşuldu. Beraberinde bu yeni tanım ile Batı’nın toplumlara, medeniyet götürme ideali ve sonucu tartışıldı. 

Kitapta 1700'lü yıllarda dünya tarihi yazımının 60 cilt kadar olup iki dönemde incelendiği ve bu dönemlerin "Antient" ve "Modern" şeklinde tanımlandığı, Antient dönemin İlk insan ile başlayıp İslamiyet'in doğuşuna kadar süreyi kapsadığı, Modern dönem ise İslamiyet'in doğuşu ile günümüze kadar olan süre olduğu belirtilmiştir. Yani o gün iyi ve güzel olan, insan hayatında olumlu izler bırakan her şeyin modern dönemde yaşandığı, Dünya Tarihi kitaplarında yazılmış fakat sonrasında tarih yazımı değişmiştir. Kitapta bahsi geçen, Goethe'nin 22-23 yaşlarındayken Hz. Muhammed'e yazmış olduğu şiirin önemi üzerinde duruldu. "Medeniyet" kavramı üzerinde durulup İslam Toplumunda medeniyetin tarihi tartışıldı. Kavramların asıl anlamlarını iyi bilmenin gerekliliği vurgulandı.

Program, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Yeni Haberler

Image
Arabic English Turkish