Arabic English Turkish

“Vahyin Gölgesinde Ramazan ve Arınma” semineri düzenlendi

  “Vahyin Gölgesinde Ramazan ve Arınma” semineri düzenlendi

  Rıdvan Hoca Derneği tarafından 26 Mart Cumartesi günü “Vahyin Gölgesinde Ramazan ve Arınma” başlıklı seminer düzenlendi. Program Bakara Suresi 185-186. ayetlerin okunması ve Rıdvan Hoca Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Nurdoğan’ın hitabetiyle başladı. Daha sonra Doç. Dr. Ahmet Abay sunumuyla devam etti.

Gerçekleştirdiği sunumda konuşan KSÜ İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Abay “Çağımız insanının en büyük problemlerinden birisi şuur ve bilinç kirlenmesidir. Neler yaparsak, nelere dikkat edersek arınma zemini yakalarız? Şuuru, bilinci ve kalbi arındırmamız gerekiyor. Şuur kirlenmesi öyle kolay kolay temizlenmiyor. Sabır isteyen bir süreç gerektiriyor. Vahyi göz ardı ettiğimiz zaman Allah katında bir değerimiz kalmıyor. Allah katında değer kazanmak istiyorsak ahdimize sadık kalmak zorundayız. İman kelimesi güven kavramını da ihtiva eder. Tabiri caizse Allah'ın bize sunduğu reçeteyi dikkate almalıyız. Arınmanın Allah tarafından gösterilen yolları vardır. Bunlardan biri de malından Allah yolunda harcamaktır. Peygamberlerin görevlerinden biri de muhatabı olduğu toplumu arındırmaktır. Kur'an'a baktığımız da bütün ayetlerde Allah Rezzak olduğunu ifade eder. Allah'a güvenen bir adamın böyle bir rızık endişesi olur mu? Tabi bu çalışmayın demek değil, rızkımız için üstümüze düşeni yaptıktan sonra Allah’a güven ve teslimiyet duymamız gerektiği manasına geliyor. Allah'ın Rezzak olduğunu unutmak bir bilinç kirlenmesidir. Biz zihnimizi doğru kodlarla inşa etmezsek hiç bir zaman ne gözümüz ne de gönlümüz doyar. Kur’an’da dünya hayatının her zaman güllük gülistanlık olacağına dair hiçbir vaad yoktur. Farklı şekillerde deneneceğimiz bizlere bildiriliyor. Arınma, Kelime-i Tevhid ile ‘La’ yani hayır diyerek önce her şeyi reddeder sonrasında Allah’tan başka ilah olmadığını kabul ederiz. Namaz özelinde bütün ibadetler bizi arındırır. Namaz kötülüklerden (fahşa) alıkoyar. Allah’ın bizim ne ibadetlerimize ne de başka bir şeyimize ihtiyacı yoktur. Bunlar bizim arınmamız için birer vesiledir. Allah'a ancak takva ulaşır. Peygamberimiz orucu kalkan olarak tanımlıyor. Orucun hayatımız da ki en büyük etkisi bizi kötülüklerden korumasıdır. İbadetler Allah dediği için yapılır. Oruç tutmadaki asıl gaye kilo vermek, sağlıklı olmak vs. için değil, Allah emrettiği ve orucun bizi tutması içindir. Ramazandan söz ettiğimizde atlayamayacağımız şey Kur'an'dır. Kendini vahye kapatan insanı manen ölü (yaşayan ölü) sayıyor Allah. Kur'an-ı sanki sana nazil oluyormuş gibi oku. Bazen bir ayet tıpkı Fudayl bin İyaz (Namlı bir eşkıya iken iman edip büyük bir mutasavvıf olan sahabe) gibi hayatımızı değiştirebilir. Yeter ki gönlümüz, kalbimiz, zihnimiz açık olsun.” İfadelerini kullandı.
Sonrasında yapılan soru cevap faslıyla program son bulurken dinleyiciler programdan oldukça verim aldıklarını ifade ederek Doç. Dr Ahmet Abay hocamıza teşekkür ettiler.

Image

Yeni Haberler

Image
Arabic English Turkish