Arabic English Turkish

“Vatan Nağmeleri” Rıdvan Hoca Vakfı’nın ev sahipliğinde yapıldı

“Vatan Nağmeleri” Rıdvan Hoca Vakfı’nın ev sahipliğinde yapıldı

Rıdvan Hoca Vakfı’nın ev sahipliğinde Mozaik Derneği ve Osmanlı Eğitim Merkezi iş birliği ile 11 Haziran Cumartesi günü “Vatan Nağmeleri” başlığıyla Edebiyatın başkenti Kahramanmaraş’ta Şiir ve Edebiyat Şöleni düzenlendi. 

Program Kuranı Kerim tilavetiyle başladı. Rıdvan Hoca Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Seyfi Pınarbaşı açılış konuşmasında “Yeteneklerimiz eğilimlerimiz, seciyemiz iç güdümlerimiz, reflekslerimiz ve davranış biçimlerimiz bizim seçmediğimiz ve verili olarak içine doğduğumuz bir zorunlu formdur. Akletme, din, sanat, kültür, bilim gibi insan yetenekleri bu zorunlu formu anlama, değiştirme veya kabullenme seçimini yapmamızı sağlayan bilgi ve görüş idraki kazandırır. İnsan tözünü tercih etmek özgürlüktür. Yani özgürleşme, insanlaşma çabasıdır ve insan olmak özgür olabilmektir. 

 “Güzel insan aramak ile insandaki güzelliği aramak arasında ince bir fark vardır” Bugün içinde bulunduğumuz öngörülemezdik duygusunun oluşturduğu kaygıyı ancak birbirimize tutunarak, birbirimizi anlayarak ve destekleyerek aşabiliriz. Güvenilir bir insan olarak istikamet üzere yol almak basit ve dar anlamının sınırlarını aşmaktır.  Kolektif hafızada sevmeyi de nefret etmeyi de haklı çıkaracak birçok gerekçe vardır. Siyasal konjonktür bu duyguların hangisinin baskınlaştırılacağına hükmeder. Vasat insanların dünyasında hisler karmaşıktır. Dolayısıyla entelektüel insanlara şair, yazar, senarist, yönetmen, eleştirmenlere sorumluluklar düşmektedir. Sevmenin bir arada yaşamanın erdemine dayalı çıktıları eserlerine yansıtmalı ve topluma sunmalıdır.  

Büyük Şair Necip Fazıl Kısakürek şiiri, “üstün bir idrak işi” olarak tanımlar. Ona göre şiir, sonsuz bir çaba gerektirir. Çünkü şiir için kesin bir bulma söz konusu değildir. Her daim devam eden ve buldum denilebilecek nihai bir basamağı olmayan ve ebediyen aranacak bir cevherdir. Onun arayışı, buldum denildiğinde yeniden başlar. Şair, bu dipsiz olma halinin, şiirin “mutlak hakikati arama” işi olmasından kaynaklandığını belirtir. Rüzgâr tarlanın üzerinde ne kadar şiddetli eserse essin, saplar kırılmaz… Başak, her zamanki gibi yukarıdan fısıldar söylenecek sözünü! 

ŞE-A-RA fiiline dikkatle bakıp bilme, tanıma, fark etme' anlamı verilmiştir. Bu anlamdan dolayı dikkatli anlayış ve bilgi sahibi anlamında şiir yazanlara şair denmiştir ki, bu aynı zamanda şuur sahibi demektir. Şairler her tür zorluğa rağmen şuur sahibi olmaları hesabıyla Başak, misali her zamanki gibi yukarıdan fısıldar söylenecek sözünü! Cesurca, çekinmeden, korkmadan.” ifadelerini kullandı. Sonrasında Şair Rim Hammud selamlama konuşmasını gerçekleştirdi. Kahramanmaraş’ın yaşayan şairlerinden Şair İnci Okumuş, Şair Yasin Mortaş, Şair Hüseyin Burak Us, Şair Ömer Yalçınova, Şair Mehmet Mortaş, Filistinli Şair Semir Atiyye, Iraklı Şair Muhammed Nusayyif, Suriyeli Şairler Hüseyin Elabdullah, Hikmet Şafi Essad’ın yanı sıra birçok şair programa katılarak şiirlerini okudular. KSÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Selim Somuncu “Şiir ve Edebiyat Eleştirisi” başlığında verimli bir sunum yaptı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yazar ve Şair Mevlâna İdris Zengin’i anmak amacıyla vakfımızda eğitim gören öğrencilerimiz merhumun şiirlerini seslendirdiler. Program hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

 

Yeni Haberler

Image
Arabic English Turkish